Budi dio naše mreže
Izbornik

Treći dan devetnice bl. Mariji Propetog posvećen djelotvornom milosrđu

Blato (IKA)

U Blatu na Korčuli trećega dana devetnice pred blagdan bl. Marije Propetoga, 2. srpnja euharistijsko slavlje predvodio je župnik župe Presvetog Srca Isusova u Potocima kod Mostara don Josip Galić u koncelebraciji sa župnikom župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji vlč. Robertom Jugovićem i svećenikom Varaždinske biskupije vlč. Marinkom Prstecom.

Tema ovoga dana bila je djelotvorno milosrđe koje je bl. Marija Propetoga živjela od svoga djetinjstva, jer joj je Gospodin darovao srce osjetljivo za potrebe bližnjih, kako materijalne tako i one duhovne. To milosrđe je živjela i prenosila svojim sestrama i željela da ga svatko iskusi u svome životu.

Don Josip je u homiliji, za koju je rekao da bi se mogla nazvati »Otkucaji altruizma ili otkucaji kozumerizma«, istaknuo: »Milosrđe ima svoj temelj u ljubavi. I to je znanje koje svatko od nas želi u životu doživjeti. Nijedna riječ na svijetu nije tako isprljana i zloupotrijebljena kao riječ ljubav. Stvoreni smo na sliku Božju. Smisao ne dolazi od nas samih, smisao je izvan nas. Bog je ljubav i svijet je plod ljubavi, a ne slučaja. Svoj smisao nalazimo u ljubavi i po ljubavi. Čini djela milosrđa i doći ćeš do Boga! Gdje god je ljubav, tu je Bog! Nedavno smo proslavili blagdan Presvetoga Srca Isusova koji pokazuje lice našega Boga. Boga najprije susrećemo u stvaranju, to su neponovljiva čuda. Bog je erupcija ljubavi, on se ne može zatvoriti, on postaje čovjekom u Isusu. U susretu s uskrslim Isusom vidimo otvorene njegove rane. Isus se i dalje dijeli po svetim sakramentima. Ta ljubav traži nasljedovanje, želi biti življena po nama. Mi smo slika Božja. Opasno je govoriti o Bogu ako ga ne svjedočiš.

Naša blaženica je često razmišljala o ljubavi, o Božanskom Srcu Isusovu i ona je, kao i mnogi sveci i blaženici, dokaz da Isusov nauk nije utopija nego stvarnost. Blaženica započinje svoje djelovanje u teškim vremenima, između dva svjetska rata, i to djelo je pravo čudo. To je vrijeme velikih gospodarskih kriza, a ona gradi sirotišta i nastavlja Božje djelo u Latinskoj Americi. Mi neprestano jadikujemo da nemamo sredstava i uvijek nam je malo ono što smo postigli. Malo nam je zato što nemamo Boga. Strah nama vlada jer nismo doživjeli Uskrsloga. Čovjek je sam po sebi bezvrijedan. Isus kaže da bez njega ne možemo ništa učiniti. Neka nam po zagovoru blaženice Bog udijeli milosrdno srce koje će bit kadro voljeti. Budimo ljudi koji izgaraju za druge. To je moguće jedino ako smo zagledani u Božansko Srce Isusovo«.

Za vrijeme euharistijskoga slavlja pjevao je župni zbor pod vodstvom s. M. Juliane Beretić, a pobožnost krunice predvodila su djeca iz skupine »Biseri Očeva milosrđa«.