Budi dio naše mreže
Izbornik

Treći dan trodnevnice Gospi Ribarskoj u Senju

Senj (IKA)

U senjskoj katedrali Uznesenja BDM u srijedu 15. srpnja održan je treći dan trodnevne duhovne priprave za proslavu Gospe Karmelske ili kako ju u Senju zovu Gospe Ribarske.

Misu je kao i oba prethodna dana predslavio voditelj duhovne priprave viši asistent na katedri ekumenske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu dr. sc. Antun Japundžić u suslavlju domaćeg župnika i profesora na Teologiji u Rijeci dr. sc. Richarda Pavlića, docenta pri Katedri fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu dr. sc. Drage Vukovića te župnih vikara iz Senja Nikole Prše i Marija Kralja. Glazbom je misu animirao katedralni zbor uz orguljsku pratnju Milana Dučića.

Viši asistent na katedri ekumenske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu dr. sc. Antun Japundžić

Brojni nazivi Marije odlikuju njen život, a prastari naziv je „Zvijezda mora“, poručio je na početku dr. Japundžić te podsjetio na historijat korištenja tih naziva počevši od istočne crkve Bizanta iz 6. stoljeća. Raduj se majko zvijezde koja nikad ne zalazi, uzvišena iznad nas, nebeska, sjajna, nedostižna. Služila je pomorcima kao orijentir na pučini ali i kršćanima da nam daje smjer u svakodnevnom životu. Teologija iz 9. stoljeća uči o Mariji kao Bogorodici prečistoj, brižnoj i našoj zagovornici što je postala kada je bespogovorno prihvatila Božju riječ. Njezino „da“ i „evo me“ svima nam je donijelo spas a tadašnji dijalog između anđela i Marije najvažniji je dijalog između Boga i čovjeka u povijesti koji je promijenio svijet. Iako je tada bila zbunjena i uplašena, bila je ustrajna jer ju je vjera vodila naprijed. Nije kalkulirala i nije tražila svoj interes, već je ostala čista i otvorena srca, vjerna službenica Božja i brižna majka. Sinu je dopuštala da izvršava Božje poslanje, no brinula je za njega i za sve u potrebi te je inicirala prvo čudo u Kani Galilejskoj.

Dopustimo Mariji da intervenira u našem životu, da nam bude zagovornica i zvijezda vodilja koja nas vodi do sigurne luke, Isusa Krista, zaključio je svoju homiliju dr. Japundžić.

Nas kraju mise održan je zavjetni ophod oko kipa Gospe Ribarske koji je bio izložen u sredini crkve.

Ključne riječi:
Gospa Ribarska Senj trodnevnica