Budi dio naše mreže
Izbornik

Treći petak Velike devetnice sv. Nikoli Taveliću

Šibenik (IKA)

Treći petak Velike devetnice uoči blagdana sv. Nikole Tavelića proslavljen je na blagdan zaštitnika Šibenske biskupije i grada Šibenika, 29. rujna 2023. u crkvi sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića.

Svečanu svetu misu predslavio je fra Augustin Kordić.

U svojoj homiliji fra Augustin je povezao svetoga arkanđela Mihaela i svetoga Nikolu Tavelića istaknuvši njihovu zajedničku borbu za Božju stvar, za istinu i pobjedu dobra. Obojici je zajednička poniznost i poslušnost pred Bogom kao vrhovnim i jedinim autoritetom.

Podsjetivši ukratko na biografske podatke iz života sv. Nikole i njegovu kanonizaciju koja je prouzrokovala veliku radost hrvatskoga naroda fra Augustin je istaknuo kako sv. Nikola i njegovi drugovi mučenici poručuju “današnjem čovjeku i kršćanima da ne budu konformisti, da se ne povodimo za idejama koje su u modi, za psihologijom koja ide isključivo za vremenitim dobrima. Sv. Nikola i drugi mučenici mnogo govore današnjim kršćanima i kore njihovu nesigurnost, lakoumnost, relativizam, koji vrlo često način života pretpostavljaju vjeri. Današnji kršćani trebaju imati hrabrosti, kršćanske hrabrosti za vjeru u Boga, za priznavanje Isusa Krista”.

Zaključujući svoju homiliju fra Augustin je istaknuo da ne moramo zaoštravati naše neslaganje s društvom, napadati društvo polemikama i osporavanjem, koji bi kidali naše odnose s našim vremenom i tako povećavali teškoće naše apostolske prisutnosti u svijetu. Naše mučenike, Nikolu i drugove, kao i druge mučenike nije naveo na mučeništvo duh neprijateljstva nego duh ljubavi, da bi priveli duhovnom spasu one koji su daleko od Boga, od Isusa Krista”.

Molitveno-liturgijski program započeo je pobožnošću BDM, a nastavio se molitvom Večernje u čast sv. Nikoli Taveliću. Tijekom ove Velike devetnice vjernici imaju priliku moliti pred replikom najstarijega prikaza sv. Nikole Tavelića čiji se original čuva u samostanu sv. Frane zajedno s izvještajem o mučeničkoj smrti Nikole Tavelića i braće mučenika te njegovim sandalama. Sljedeći, četvrti petak ovogodišnje priprave pred Tavelićev blagdan, predslavi don Franjo Glasnović, župnik u Vodicama.