Budi dio naše mreže
Izbornik

Treći petak Velike devetnice sv. Nikoli Taveliću u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku

Šibenik (IKA)

U Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u crkvi sv. Frane u Šibeniku 30. rujna proslavljen je treći petak u nizu devet petaka pred Svečev blagdan. Misu je slavio fra Augustin Kordić, član Samostana sv. Frane u zajedništvu s rektorom Svetišta fra Josipom Ivanovićem.

Budući da Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca ima sv. Jeronima kao zaštitnika, slavljena je blagdanska misa s prigodnim liturgijskom čitanjima. Temeljeći se na njima fra Augustin je istaknuo važnost svakodnevnoga doticaja s Božjom riječju u svakodnevnom životu.

„Potrebno je poput velikoga sv. Jeronima biti očaran Božjom riječju i znati je prevesti – ne samo na govorne jezike – nego u život. Da naš život bude utjelovljena Riječ“, istaknuo je fra Augustin.

Kao velike zaljubljenike u Riječ, fra Augustin je naveo primjer i sv. Franje Asiškoga pred čiji se blagdan Crkva nalazi u neposrednoj pripravi. „Povezanost sv. Franje i Riječi odražava se u svakodnevnom doticaju sa stvorenjem koje je odraz Božje riječi stvaranja. Ta Riječ potiče nas na još zauzetije druženje s njome i spremnost posvjedočiti je“, rekao je.

„Da“, naglasio je fra Augustin, „Riječ je potaknula sv. Franju da ide u daleke krajeve. Nadahnula je i sv. Nikolu da pođe u Bosnu da krivovjercima navijesti Kristovu istinu i na kraju u Jeruzalemu svoju pripadnost Istini potvrdi mučeničkom krvlju“.

Osvrćući se na živote današnjih vjernika i prisjećajući se prijevoda Biblije 1968. godine fra Augustin je istaknuo da je „potrebno očistiti prašinu s naših današnjih osobnih i obiteljskih Biblija i rado čitati i družiti se s Božjom riječju koja ima snagu ozdraviti i ohrabriti na putu života usprkos bolestima i problemima”.

Zbog nestanka električne energije misa je nastavljena ‘pod svijećama’ (do pričesti) te je fra Augustin zaključio: „Božja riječ je svjetlo na putu života na kojemu se nerijetko susrećemo sa silama tame“.

Misu na četvrti petak (7. listopada) u Velikoj devetnici predvodit će mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije.