Budi dio naše mreže
Izbornik

Treći petak velike devetnice uoči blagdana sv. Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

U Hrvatskomu nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku na spomendan svetih Anđela čuvara, u petak 2. listopada, nastavljena je velika devetnica uoči blagdana sv. Nikole Tavelića.

To je ujedno bio i drugi dan trodnevnice pred svetkovinu sv. Frane. Večernju misu predslavio je član Samostana sv. Frane i župnik šibenske župe Vidici fra Ivan Penava.

Na početku propovijedi fra Ivan je rekao kako hodnicima Samostana odjekuje molitva koju nije čuo dok prije 6 godina nije postao njegov član. To je jedna od bezbrojnih molitava jer „je molitva razgovor s Bogom“. Ta molitva koja je odjekivala i „brdima i dolinama naše kraljevske Bosne“ kojima je svetac pronosio baklju vjere je: „Sveti Nikola Taveliću, moli za hrvatski narod!“

Fra Ivan povezao je spomendan svetih anđela čuvara s pripravom za blagdan sv. Nikole. Rekao je da je sv. Nikola“ postao svetac cijelog našeg naroda. Prvi hrvatski kanonizirani svetac. Biti svetac jednog cijelog naroda je kao biti anđeo čuvar cijelog naroda.“ Zatim je upitao – „kako je to on postao“ te nastavio da postoje dvije etape: „ostao vjeran svojem narodu (išao u Bosnu) i ostao vjeran katoličkoj crkvi (išao u Jeruzalem, zajedno s braćom Talijanima i Francuzom, katolička- sveopća)“.

„Mogu nadodati i treću etapu kojom je sv. Nikola povezao svoje sunarodnjake a to je dan njegove kanonizacije. Bio je to prvi susret iseljene i domovinske Hrvatske nakon II. svjetskog rata i podizanja željezne zavjese na granicama naše domovine. Tada su se susreli Hrvati iz svih hrvatskih krajeva – Dalmacije, Slavonije i Bosne s Hrvatima iz iseljeništva od Amerike do Australije“, ustvrdio je propovjednik.

„Naš fra Nikola je imao uzor u sv. Frani“, kazao je usporedivši njihovo pronošenje evanđelja diljem svijeta, a ujedno i pripadnost vlastitim narodima. „Za mene je sv. Frane bio najveći talijanski domoljub. Ali nije ostao zatvoren u svojem gradu, niti u svoje talijanskom narodu već je propovijedajući vjeru u Isusa Krista povezivao svoje sunarodnjake. Povezivao sve ljude u jednu Crkvu“, primijetio je fra Ivan.

Zaključio je „ako želimo nasljedovati sv. Nikolu i sv. Franu pozvani smo svoju baklju vjere prenijeti svojoj obitelji. Gdje god da smo rođeni bilo na selu, bilo u inozemstvu pozvani smo ovdje u krugu svoje obitelji, bilo to i u stanu najviše zgrade prenijeti svoju vjeru ukućanima. Pozvani smo biti anđeli čuvari svoje obitelji i svojega naroda. Ti budi anđeo čuvar svoje obitelji! Budi svetac zaštitnik svojega grada i naroda“, pozvao je na kraju propovijedi fra Ivan.

Misu je suslavio rektor Svetišta fra Ivan Bradarić. Prije slavlja izmoljena je pobožnost sv. Nikoli Taveliću.

Devetnica se nastavlja u petak 9. listopada. Misu u 19 sati predslavit će fra Tomislav Glavnik, a od 18 sati bit će pobožnost i mogućnost za ispovijed.