Budi dio naše mreže
Izbornik

Tribina povodom 50. godišnjice metropolijskog sjedišta u Rijeci

Rijeka (IKA)

U povodu proslave 50. obljetnice uspostave crkvene pokrajine sa sjedištem u Rijeci, tada Riječko-senjske metropolije, 10. lipnja u Nadbiskupskom domu u Rijeci održana je tribina na kojoj su o povijesti i sadašnjosti Riječke metropolije govorili riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, crkveni povjesničar dr. sc. Marko Medved, te rektor riječke katedrale i prvostolnice Sv. Vida mons. mr. Matija Matičić.

Bio je to uvod u središnju proslavu zlatnog jubileja Riječke metropolije koje će biti održana 15. lipnja na blagdan sv. Vida, zaštitnika riječke katedrale i nadbiskupije. Misno slavlje na Trgu Riječke rezolucije predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Tim su povodom biskupi metropolije uputili poruku zajedništva vjernicima ove crkvene pokrajine u čijem su sastavu Riječka nadbiskupija, Gospićko-senjska biskupija, Krčka biskupija te Porečka i Pulska biskupija. O toj je poruci na tribini govorio riječki metropolit Ivan Devčić istaknuvši kako je prije 50 godina uspostava metropolije sa sjedištem u Rijeci izazvala veliko oduševljenje. Ona je značila okupljanje katolika u logičnu teritorijalnu cjelinu koja je još od prije II. svjetskog rata bila razdijeljena na više strana. Nova metropolija obuhvaćala je područje unutar granica današnje Republike Hrvatske od krajnjeg zapada u Istri do Korduna na istoku i Zrmanje na jugu, a sačinjavale su ju novoosnovana Riječko-senjska nadbiskupija, Krčka biskupija te Porečka i Pulska biskupija.

„Jedini koji nisu bili toliko oduševljeni su Senjani jer sjedište biskupije više nije bilo u tom gradu nego u Rijeci, a senjsko-modruški biskup Viktor Burić, koji je stolovao u Senju te od tamo upravljao i povjerenom mu Riječkom biskupijom, postao je riječko-senjski nadbiskup i metropolit sa sjedištem u Rijeci“, rekao je nadbiskup na tribini. „Ipak i prije 50 godina, u svojim su izjavama biskupi isticali zajedništvo, solidarnost i suradnju vjernika na ovom području. Mi, današnji biskupi, svojim smo se porukom nadovezali na njihove poruke odaslane pri ustanovljenju metropolije. Osim što su ceste, tuneli i mostovi prostorno povezali naše biskupije potrebno je prokopati i duhovne tunele kroz brda koja nas dijele, obale premostiti mostovima solidarnosti, a duhovne otoke povezati bržim i boljim brodovima na duhovni pogon“, citirao je nadbiskup dio poruke koju su povodom zlatnog jubileja potpisala sva četvorica biskupa Riječke metropolije: gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, krčki biskup Ivica Petanjak, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša te dakako nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. Poruka je objavljena kao zasebno izdanje u formi knjižice te u mjesečniku Zvona.

O povijesnim prilikama u tadašnjoj Hrvatskoj, koja je bila u sastavu Jugoslavije, govorio je dr. Marko Medved. Podsjetio je da su te godine u Vatikanu prekrojene i granice drugih crkvenih pokrajina u Hrvatskoj pa je tako Zadar prestao biti sjedište metropolije, a Split je to ponovno postao. „Te odluke izazvale su i pokoje negodovanje, a najbolje je prihvaćena odluka o uspostavi Riječke metropolije.“ Istaknuo je kako je tom uspostavom riješeno i pitanje teritorija Krčke biskupije, a 8 godina kasnije i Porečke i Pulske koje zbog talijanske okupacije dijela teritorija nisu do tada bile cjelovite. „Rijeka je tada bila logičan izbor za metropolijsko sjedište jer je, kao i danas, bila grad kojem je gravitirao cijeli taj dio Hrvatske. Crkva u određivanju biskupijskih granica slijedi civilne modele i cjeline i prilagođava se povijesnim okolnostima. Tako je bilo i te 1969. godine“, rekao je Medved.

O programu proslave zlatnog jubileja govorio je rektor riječke katedrale i prvostolnice mons. Matija Matičić. Osim središnjeg slavlja na blagdan sv. Vida, u tjednu koji mu prethodi bit će postavljena izložba u suradnji s Gradom Rijekom na Korzu na kojoj će biti izloženo sakralno blago katedrale te uspomene na osnivanje metropolije čime je ona postala prvostolnica. Svečani ton tribini u povodu proslave zlatnog jubileja dao je nastup solistica Schole Cantorum Rijeka, Neli Salković i Dajane Lupić, uz klavirsku pratnju zborovođe Ingrid Haller, prof., a tribinu je vodila Helena Anušić.