Budi dio naše mreže
Izbornik

Trinaesti utorak u čast sv. Anti u Šibeniku

Šibenik (IKA)

Trinaestoga utorka uoči blagdana sv. Antuna Padovanskoga, 8. lipnja, u šibenskoj crkvi sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) misu je predslavio misionar Krvi Kristove o. Stjepan Ivan Horvat.

Okupljeni hodočasnici i štovatelji sv. Ante za slavlje mise pripremali su se moljenjem krunice i pjevane Večernje.

Osvrnuvši se na naviješteno Evanđelje o svjetlu svijeta i soli zemlje, o. Horvat rekao je da kršćani često dođu u napast da oko sebe više vide tamu nego svjetlo. Upozorio je da podjela na one koji imaju svjetlo i one koji su u tami nije dobra jer na taj način oni koji su u tami bivaju zakinuti za svjetlo.

Rekao je da vjernici po Svjetlo dolaze na misu. „Naše slavljenje svete mise, naša molitva, naše razmatranje trebalo bi učiniti da to svjetlo Kristovo u nama sjaji, da se odjsaj tog svjetla vidi s naših lica, da se po našim rukama to svjetlo širi tamo gdje idemo, da naše noge to svjetlo nose, pronose po našim gradovima, mjestima, župi. Često se, nažalost, događa da mi to svjetlo čuvamo za sebe, da ga ne želimo podijeliti s drugima, da mislimo da ga drugi ne zaslužuje. Ali, to nije poruka koju je Isus danas dao“, poručio je propovjednik. Dodao je da je dužnost kršćana tu primljenu milost predati drugima.

Dotaknuvši se negativnih komentara na društvenim mrežama o jednoj tragediji koja se dogodila ljudskom pogreškom, o. Horvat rekao je da za takve osobe treba moliti, a ne osuđivati ih. „Isus nije došao u svijet da sudi svijet, Isus je došao na svijet da ga spasi“, istaknuo je. „Najlakše je nekoga osuditi … ali Isus poziva na nešto drugo“, dodao je.

Propovjednik je nadalje poručio da nema smisla opterećivati se tamom nego je potrebno pronaći način kako donositi svjetlo. „Ako sam oduševljen Kristom, ako sam oduševljen evanđeljem, ne može mi biti svejedno kako žive ljudi oko mene“, naglasio je. Upozorivši na opasnost podjela, kazao da je Isus došao da povezuje, a onaj koji dijeli i kojem je cilj da zavlada tama je sotona.

Na kraju se osvrnuo i na pobožnost prema sv. Anti i drugim svetcima. Primijetio je da u promatranju svetačkih života i njihovih čuda te u obavljanju pobožnosti postoji zamka da im se divi, a ne nasljeduje ih se. Naglasio je da će Bog dati sve što je potrebno za sveto življenje, ali je na svakomu osobna odluka želi li to stvarno, unatoč svim iskušenjima. Stoga je pozvao vjernike da se opredijele za svjetlo, te da se zapitaju koliko ono svijetli u njihovim životima i gdje ga mogu donijeti.

Misu su suslavili gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Nacionalnog svetišta fra Ivan Bradarić i župnik šibenske Župe sv. Petra na Vidicima fra Ivan Penava.

Poslije mise vjernici su iskazali štovanje moćima sv. Ante, sunaslovnika crkve, koje će biti izložene do 13. lipnja.

Priprava za blagdan sv. Antuna nastavlja se trodnevnicom 10. – 12. lipnja. Na sam blagdan, u nedjelju 13. lipnja, mise će biti slavljene u 7, 8, 9, 10:30, 12, 17 i 19 sati.