Budi dio naše mreže
Izbornik

U Beogradu otvorena Godina sv. Ignacija Lojolskog

Beograd (IKA)

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla apostola 29. lipnja svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Sv. Petra u Beogradu beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar otvorio je Godinu sv. Ignacija Lojolskoga, osnivača Družbe Isusove koja će trajati do 31. srpnja 2022. godine, objavljeno je na službenoj mrežnoj stranici Beogradske nadbiskupije.

Trodnevnicu koja je prethodila svetkovini predvodio je dekan Beogradskog dekanata preč. fra Ilija Alandžak, a svečano prijepodnevno euharistijsko slavlje na sam dan svetkovine, u crkvi Sv. Petra predvodio je preč Ivan Poleto, kancelar Nadbiskupije.

Središnje večernje euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Petra u Beogradu predvodio je nadbiskup Hočevar uz koncelebraciju preč. fra Ilije Alandžaka, dekana Beogradskog dekanata; vlč. Joze Duspare, župnika župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu; o. Marijana Steinera, superiora župe sv. Petra; o. Smiljana Milićevića, župnika župe sv. Petra; mons. Marka Čolića, arhivara. Na svečanom misnom slavlju sudjelovao je i apostolski nuncij u Srbiji nadbiskup mons. Luciano Suriani.

Na početku euharistijskog slavlja superior župe o. Marijan Steiner pozdravio je vjernike i svećenike te poseban pozdrav uputio veleposlaniku SAD u Republici Srbiji Antoniu F. Godfreiu kao i predstavniku Uprave za suradnju s Crkvama i vjeerskim zajednicama Gavrilu Grbanu.

„Naše vrijeme u kojem živimo rodilo je agnosticizam“. Tim riječima nadbiskup je svakom vjerniku dao poticaj za razmišljanje. Staviti se u sam lik i ulogu Petra u današnjem vremenu jednako je izazovno kao i za Petra u Isusovu vremenu. Naime ovaj svijet nije više čvrst poput kamena već je, čini se, postao „močvara“. Kao što je nadbiskup rekao, možda Petar nije, po svojoj prirodi, bio kao stijena, ali je imao tu hrabrost u sebi, koja ljudima današnjice često nedostaje, imao je hrabrost da izađe i propovijeda, bez obzira na sve, da otvori vrata koja do tada nitko nije otvorio; Isusovom molitvom je zaista postao čvrst kao stijena. Čovjeku današnjice zaista nedostaje hrabrost da svjedoči za Boga i Crkvu i upravo zato se i rodio agnosticizam. Čovjek današnjice je u iskušenju da „malo vjeruje a malo ne veruje u Boga“ kao i da kaže „tko zna postoji li uistinu Bog“, takav čovjek ili pada pod utjecaj mase ili pak ne želi vjerovati u Boga onda kada nije po njegovom, kada Bog nije čarobni štapić u njegovim rukama. „Danas je moderno niti biti protiv Boga niti biti za njega“, čini se da danas ljudi postaju sve više poput Pilata, sve više peru ruke od svega a najviše od Boga i Crkve. Prava vjera nije malo vjerovati, malo ne; već se potpuno predati Isusu bez obzira na sve, i kada je čovjek na vrhu i kada je na dnu, njegovo vjerovanje u Boga se ne treba prilagođavati situaciji već svaki put njegova vjera treba biti sve jača i jača, istaknuo je mons. Hočevar.

U uvodnim riječima nadbiskup Hočevar pročitao je proglas u povodu otvaranja Jubilarne godine sv. Ignacija Lojolskoga:

„U ime Presvetog Trojstva

Oca i Sina i Duha Svetoga,

čiji blagoslov i mir sam upravo uputio svima vama, poštovani sinovi sv. Ignacija Lojolskoga, kao i svim svećenicima, redovnicama, redovnicima, Bogu posvećenim osobama i svim predragim vjernicima Beogradske nadbiskupije ‒ proglašavam danas, 29. lipnja 2021., na dan apostola Petra i Pavla, ovdje u isusovačkoj crkvi Sv. Petra Apostola Jubilarnu godinu sv. Ignacija Lojolskoga, utemeljitelja Družbe Isusove, u povodu 500. obljetnice njegovog obraćenja i potpunog predanja Svevišnjem Gospodinu.

Primivši naime dekret Apostolske pokorničarne u Rimu, koja proglašava ovu jubilarnu godinu i daje mogućnost potpunog oprosta pod redovitim uvjetima u posebno odabranim svetištima, te dobivši prijedlog provincijala Hrvatske provincije da ova crkva bude jubilarna crkva, imajući nadalje suglasnost Rezidencije Družbe Isusove u Beogradu, to jest lokalne redovničke zajednice, otvaram ovim svetim činom euharistijskoga slavlja tu jubilarnu godinu koja će trajati od danas pa do 31. srpnja 2022. i pozivam braću isusovce da se rado stave na raspolaganje za sv. sakramente – osobito ispovijedi i pričesti – svim hodočasnicima te da ih i dalje uvode u dubine kršćanskog života.

Sve vjernike i sve ljude dobre volje pak pozivam da pod vodstvom sv. Ignacija Lojolskoga teže svetom životu i apostolskom djelovanju te sve čine na veću slavu Božju.

Zazivajući poseban blagoslov Gospe Beogradske, čija se svetinja u ovoj crkvi posebno štuje, te izvanredan zagovor sv. Ignacija za sve nas prisutne i sve hodočasnike u ovoj jubilarnoj godini”.