Budi dio naše mreže
Izbornik

U biskupijskom svetištu u Tisnom proslavljen blagdan Gospe od Karavaja

Tisno (IKA)

Blagdan Gospe od Karavaja proslavljen je u petak 26. svibnja 2023. u Župi Svetoga Duha u Tisnom, u jednom od četiriju marijanskih svetišta Šibenske biskupije.

Prijepodnevno svečano misno slavlje predvodio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

Draga braćo i sestre nama ovo vrijeme, svi događaji trebaju biti poticaj da se sami još više zauzmemo za svetost Crkve, da u njoj dobro razlikujemo božansku svetost, onu koja je nerazoriva, da se Bogu u njoj živo prisutnom, utječemo i da se molimo za one koji ju svojim jezikom i zlodjelima kaljaju njezino lice, da se pokaju i obrate. Njima je cilj da ljude odvrate od Boga i sebi ih podlože, pred tom silom mi se ljudi osjećamo nemoćni. Zato nam Bog daje utočište u svojoj Crkvi, zato je Crkva uvijek na udaru zloga. Bog je svladao zmaja, Krist je svladao smrt svojom žrtvom na križu i zlo više nema vlast nad našim životom, a nama su otvorena vrata vječnosti – poručio je među ostalim mons. Mlakić.

Nakon misnog slavlja vjernički puk je zapjevao „Bože čuvaj Hrvatsku“.

Misu su suslavili tišnjanski župnik i upravitelj Svetišta Gospe od Karavaja don Lazar Ćibarić te svećenici iz Šibenske biskupije i Zadarske nadbiskupije koji su došli sa svojim vjernicima.

Na blagdan Gospe od Karavaja, u Tisnom je održana i proslava Obiteljskog dana Šibenske biskupije te Biskupijski susret ministranta.

Štovanje Gospe od Karavaja počelo je u Italiji 1432. godine kada se 26. svibnja u mjestu Caravaggiu, u blizini Bergama, Gospa ukazala pobožnoj ženi Ivanici. Tijekom 17. i početkom 18. stoljeća mnoge su se talijanske porodice iz okolice Bergama doselile u Tisno, a među njima je bila i obitelj Gelpi koja je, štujući Gospu, sa sobom donijela njezinu sliku i oko 1720. godine sagradila malu kapelicu na brdu Brošćica iznad Tisnoga. Mnogi vjernici su se ondje zavjetovali te su se dogodila mnoga čudesna ozdravljenja.