Budi dio naše mreže
Izbornik

Tisno: Proslavljen blagdan Gospe od Karavaja i Obiteljski dan Šibenske biskupije

Tisno (IKA/TU)

Blagdan Gospe od Karavaja i Obiteljski dan Šibenske biskupije proslavljeni su u petak 26. svibnja 2023. u Svetištu Gospe od Karavaja u župi Tisno.

Ujedno je održan Biskupijski susret ministranata. Središnji dio proslave bilo je misno slavlje koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Suslavio je umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, te dvadesetak svećenika.

Uvodeći u slavlje biskup Rogić je kazao da su ove godine vjernici na Karavaju okupljeni na Obiteljskom danu i susretu ministranata i to u Godini zahvalnosti kada se slavi 725. obljetnica uspostave Šibenske biskupije. „Želimo porasti u vjeri, zajedništvu i zahvalnosti. Želimo na prvo mjesto naših molitava Majci Božjoj staviti kršćansku obitelj, roditelje: majku i oca, djecu, djedove i bake. Želimo isprositi milost mnogih kršćanskih obitelji koje se otvaraju životu, odgajaju u vjeri i žive evanđelje. Želimo i molimo da naši liturgijski susreti, svete mise i sakramenti budu Bogu na čast i nama na spasenje, slavljeni od svećenika, posluživani od naših ministranata“, poručio je biskup Rogić.

U homiliji je istaknuo da na Obiteljskom danu pred Gospu donose svoje potrebe, kušnje i zahtjevnosti današnjega vremena koje se sve prelamaju preko obitelji.

Danas je obitelj ranjena. Ranjena je ritmom života koji nam je nametnut, kojem smo podlegli, pa malo vremena uspijevamo biti zajedno. Nedostaje nam vremena, vremena koje bi posvetili jedni drugima, a onda izostane i zajednička molitva u obitelji. Okruženi tehnologijama koje nas sve više otuđuju, zatrpavaju nebrojenim vijestima, ponudama, reklamama. Izranjeni su odnosi, potrebe sve veće a nedostaje zahvalnosti za ono ostvareno. Gubi se autoritet izgrađen na ljubavi i velikodušnosti po kojoj se u obitelji živi: jedni za druge. Odgoj djece i prenošenje vjere u obitelji postaju umijeće. Ali obitelj ostaje prva i najvažnija slika čovječnosti – kazao je šibenski biskup.

Vjernicima je približio pročitani evanđeoski tekst koji govori o tome kako se Isus kad je bio u dječjoj dobi izgubio u hramu. „Majke i očevi, hoćete li u ovom odlomku prepoznati sebe? Vaše brige i traženja. Sve što za svoje dijete želite, možete i hoćete učiniti. Dijete je dar od Boga, neponovljiv i jedinstven. S time se ništa ne da usporediti. Obitelj je dar od Boga. Bog stvara čovjeka na sliku Boga Stvoritelja i Darivatelja života kao muško i žensko, da po daru uzajamne ljubavi i međusobnog predanja obitelj bude mjesto rađanja, stvaranja novog života. Po tome je Bog čovjeka uzdigao na najveće dostojanstvo kad ga je uključio u stvaranje novog života, u darivanje života.“

Mons. Rogić. roditeljima je poručio da se prilikom odgoja djeteta uvijek oslone na Sveto pismo. „Ne zaboravimo da uvijek uza se imamo riječ Evanđelja, Božju Riječ, 10 zapovijedi: Ako sam Ja tvoj jedini Bog, ti nećeš imati drugih bogova, nećeš izgovoriti moje ime uzalud, nećeš zaboraviti svetkovati moj dan, nećeš nauditi roditeljima po kojima sam ti dao život, nećeš nauditi životu ni tijelu, ni dostojanstvu svoga bližnjega ni sebe samoga. Sjetimo se: hrvatska kršćanska obitelj dnevno moli i nedjeljom ide na svetu misu – to je zavjet naših starih koji i danas vrijedi ako ga usvojimo i mlađima prenesemo. Isus Krist daje život vječni, Isus Krist obnavlja ljudsko dostojanstvo i nudi istinsku radost sadašnjeg života koji vodi u vječnost. On je pobijedio za nas i grijeh i smrt, a darovao nam oproštenje i život! Okrunjena Gospa sjaji svjetlom sunca jer je odraz Božje ljubavi, dobrote i brižnosti. Mjesec pod nogama slika je svih mijena ljudskog života koje su do Boga pokorene, prolazne, a pobjeđuju se vjerom, vjernošću Božjim zapovijedima.“

Svako novo iskušenje vlastito pojedinom vremenu, dovodilo je vjernike na Karavaj da mole nebesku Majku: Zagovaraj nas! Priznajemo svoje slabosti, svoje grešnosti, tražimo pomirenje s Bogom. Ti, Majko, prenesi naše molitve. Ponovno svome Sinu reci: tužni su, krenulo im je naopako, boje se neizvjesnosti, žele se radovati životu. Marija neće zakazati. Ona je zagovornica naša, mi njezina djeca koja vape svome Utočištu grešnika. Želimo biti njezin rod koji čuva zapovijedi Božje i svjedočanstvo vjere u Sina Božjega. Marijo, tebe u litanijama zovemo: Vrata nebeska. Pomozi nam da ustrajemo na putu do tih Vrata – zaključio je biskup Rogić homiliju.

Obilježavanje obiteljskog dana počelo je dva sata prije misnog slavlja. Svetište Gospe od Karavaja, njegova mirna atmosfera, predivan krajolik i duhovna vrijednost privukli su tradicionalno mnoge vjernike, a ove godine posebno obitelji koje su došle iz raznih dijelova Šibenske biskupije sa željom da proslave svoju vjeru zajedno. Vjernici su sudjelovali u molitvi krunice koju je predvodio župnik u Zablaću i Mandalini o. Arek Krasicki. Poslušali su i lekcije, odnosno povijesni prikaz Marijinih ukazanja pastirici Ivanici u talijanskom mjestu Caravaggiu. Izmolili su i Večernju molitvu. Brojni svećenici bili su na raspolaganju za slavlje ispovijedi.

Ministranti su se okupili u župnoj crkvi Svetog Duha. Ondje su ih dočekali biskupijski povjerenik za ministrante don Ante Omazić i gvardijan šibenskog Samostana svetog Frane fra Josip Ivanović. Na dijelu susreta bio je i biskup Tomislav Rogić koji je pozdravio okupljene ministrante.

Uloga ministranta ne svodi se samo na izvršavanje praktičnih zadataka u liturgiji. Ministranti kroz svoju prisutnost i ponašanje, stvaraju atmosferu molitve i poštovanja, potičući i druge da se dublje urone u liturgijsko slavlje. Ministrantska služba također pruža priliku da ministranti rastu u odnosu s Bogom. Kroz svoje sudjelovanje u liturgiji, oni se približavaju sakramentima, Riječi Božjoj i molitvi, istaknuto je među ostalim na susretu.

Na proslavi Obiteljskog dana liturgijsko pjevanje predvodila su djeca iz dječjih zborova župa Knin, Vodice, Murter, Vidici i Katedrala, kazala je voditeljica dječjeg zbora katedrale svetog Jakova Jelena Mikulandra. Istaknula je da su djeca izvodila skladbe s ovogodišnje Zlatne harfe. Pjevala su Missu choralis na latinskom jeziku autora fra Stipice Grgata. Djeci je orguljaška pratnja bio Dominik Kožul, voditelj dječjeg zbora župe Murter.

Upravitelj Svetišta Gospe od Karavaja i župnik u Tisnom don Lazar Čibarić izrazio je zadovoljstvo održavanjem Obiteljskog dana baš na blagdan Gospe od Karavaja. Taj blagdan je dugi niz godina posvećen upravo obitelji. Na Karavaj hodočaste bračni parovi s djecom, brojna su svjedočanstva o isprošenim milostima zagovorom Gospe od Karavaja koja se mogu vezati uz brak i obitelj – kazao je vlč. Čibarić. Izrazio je nadu da će obitelji i u idućim godinama uvijek s istom vjerom na Karavaju tražiti Marijinu pomoć i zagovor.

Za realizaciju Obiteljskog dana Šibenske biskupije zaslužan je biskupijski povjerenik za pastoral braka i obitelji fra Željko Klarić. „Ove godine za mjesto održavanja obiteljskog dana izabrali smo svetište na Karavaju zato što je upravo Blažena Djevica Marija moćna zaštitnica obitelji, a naglasak je stavljen na ministrante i djecu koja pjevaju u župnim zborovima“, kazao je fra Željko.

Nakon liturgijskog dijela proslave, Obiteljski dan Šibenske biskupije završio je kod župne crkve Svetog Duha zajedničkim druženjem i agapama za sve sudionike proslave. Župljani, tišnjanski ugostitelji i lovci pobrinuli su se za bogato pripravljen blagdanski stol.

Proslavi blagdana Gospe od Karavaja prethodila je trodnevna priprava. Na sam blagdan slavljeno je šest misa, počevši od 4 sata ujutro. Svečano prijepodnevno slavlje predvodio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.