Budi dio naše mreže
Izbornik

U Bjelovaru održana XIV. zajednička proslava blagdana sv. Huberta

Bjelovar (IKA)

Nacionalna proslava blagdana sv. Huberta, zaštitnika lovaca i lovstva, održana je u subotu 4. studenoga, dan nakon blagdana sv. Huberta, u bjelovarskoj katedrali sv. Terezije Avilske.

Prije euharistijskoga slavlja, koje je predvodio bjelovarski biskup Vjekoslav Huzjak, položeni su vijenci ispred spomenika poginulim braniteljima Domovinskoga rata. Prisutnima su se obratili predsjednik Hrvatskoga lovačkog saveza (HLS) Ivica Budor i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Potom je upriličena svečana procesija do katedrale u kojoj je, uz svećenike i biskupa Huzjaka, sudjelovalo više od tisuću lovaca i lovkinja.

Biskup Huzjak je na početku mise pozdravio sve prisutne rekavši da mu je posebna radost izraziti srdačnu dobrodošlicu i pozdrav svim lovcima i lovkinjama okupljenima na nacionalnoj proslavi blagdana sv. Huberta. Kazao je da je Bjelovarsko-križevačka biskupija najmlađa biskupija u Hrvatskoj dodavši da je zanimljivo da ta biskupija nema međunarodnih granica. „Vjerujem da ćete vi osjetiti ovdje onu tradicionalnu hrvatsku i lovačku gostoljubivost i gostoprimstvo“, poručio je okupljenima te im ukratko predstavio biskupiju i katedralu.

Nakon Evanđelja, koje je navijestio đakon vlč. Mario Perinec, biskup Huzjak homiliju je započeo govoreći o sv. Hubertu kao dobrom pastiru koji je svoj život povjerio onima koji su mu povjereni. „Svatko od nas je pastir na onom mjestu gdje jest i gdje živi. Svatko od nas ima svoju odgovornost i ima nekoga tko je povjeren njemu i njegovoj brizi“, kazao je bjelovarsko-križevački biskup.

Govoreći da se čovjek uvijek divi kada prolazi prirodom, poručio je da ona podsjeća čovjeka da je sve u prirodi Božji dar. „S darom Božjim nam je surađivati, ne ga protratiti, ne ga upropastiti, nego s njim surađivati i izgrađivati zajednicu“, naglasio je dodavši da je smisao života suradnja s Božjim darom i ostvarenje Božjega plana u svome životu.

Biskup Huzjak rekao je da je u životu važno znati darivati. „Mislim da je lovstvo djelatnost u povijesti ljudskoga roda koja je uvijek bila povezana s darivanjem“, kazao je.

Potaknuo je okupljene lovce i lovkinje da uvijek budu u službi zajednice i da budu svjesni svoga pozitivnog utjecaja na hrvatsko društvo. Na kraju ih je preporučio zagovoru sv. Huberta zaželjevši im da njihovi životi, služenje i djelovanje u lovačkoj zajednici uvijek budu radosni, predani, sretni i blagoslovljeni.

Na kraju mise prisutnima se obratio predsjednik HLS-a zahvalivši svima na sudjelovanju u slavlju te je uručio mons. Huzjaku prigodan dar. U ime predsjednika Hrvatskoga Sabora i lokalnih vlasti, nazočnima se obratio župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić.

Potom je biskup Huzjak zahvalio na upućenim riječima i darovima rekavši da bi lovačko zajedništvo trebalo preslikati i na druga područja hrvatskoga društva. „Sigurno da vi lovci svojom djelatnošću i svojom predanošću doprinosite boljitku“, poručio je te uručio dar Hrvatskome lovačkom savezu.

Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor, a liturgijska čitanja i molitvu vjernika čitali su predstavnici lovačkih društava.