Budi dio naše mreže
Izbornik

U Bolu održana pokornička procesija „Priko poja“

Bol (IKA)

Tradicionalna pokornička procesija “Priko poja“ u Župi sv. Ivana Krstitelja u Bolu na Braču održana je na Veliki petak 29. ožujka 2024. u jutarnjim satima.

Bolska pokornička procesija izraz je štovanja Isusove muke i smrti na križu, duga je oko 10 kilometara, a tradicija je obnovljena 1997. godine.

Procesija, koju predvode vjernici, krenula je iz Velike crkve dominikanskoga Samostana Svete Marije Milosne prema župnoj crkvi. Kretala se preko rive i šetnice prema Zlatnom ratu, a zatim preko bolskih vinograda i maslinika do crkve svetoga Josipa u Podbarju.

Ove godine veliki križ, visok tri metra i težak dvadeset kilograma, nosio je Vedran Krunić kojemu je u tijeku procesije nošenje raspela ometalo jako jugo. Manji križ poznat pod imenom Golubica nosila je Mirjana Soljačić.

Nošenje križa u jutarnjoj velikotjednoj procesiji u Bolu od posebnoga je značenja. Osnovni uvjet da bi netko bio križonoša u jutarnjoj bolskoj procesiji je da mu je barem jedan od roditelja iz Bola. Evidencija križonoša vodi se uredno svake godine te postoji veliki interes za nošenje križa.