Budi dio naše mreže
Izbornik

U božićnom broju Glas Koncila donosi razgovor s Hannom-Barbarom Gerl-Falkovitz

Zagreb (IKA)

O Božiću, njegovu utjecaju na svijet i njegovim implikacijama u božićnom izdanju Glasa Koncila (Božić 2021.) govori njemačka filozofkinja religije i dobitnica Nagrade „Ratzinger“ Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz.

Ugledna nagrada bila je povod da svoja promišljanja Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz podijeli i s čitateljima Glasa Koncila.

„Vjera je više od religije. Religija je gradnja mosta od svijeta prema bogovima; vjera je odgovor na Božji most prema svijetu. Prihvaćanje Božje objave koju nismo mi izmislili. Mnogo toga u Bibliji ide onkraj našega poimanja. Ako makar površno o tome promislimo, shvatit ćemo da to vrijedi i za Božje rođenje u vremenu, u određenoj kulturi, u kutku našega ljudskoga bivstvovanja“, poručila je sugovornica.

„Diljem svijeta u različitim se kulturama slavi neki baš čudan Božić – pod imenom ‘XMas’. Tu se više ne zna o čemu je riječ. Ili se govori o ‘dobu godine’, slavljima na kraju godine i slično. No suštinski bismo morali govoriti o rođenju Djeteta koje je sve promijenilo“, upozorila je također u razgovoru dobitnica ugledne Nagrade „Ratzinger“.

„Druge religije govore o nastavku života duše bez tijela, ili o lutanju duše kroz materiju, pri čemu ona u konačnici ostaje neotkupljena te se rasplinjuje. No tijelo je uvijek ‘os’ kršćanstva: ‘Caro cardo salutis – Tijelo je os spasenja’. Zato je logično da je Isusovo rođenje postalo os vjere: Bog u tijelu, a ne samo s maskom čovjeka“

Intervju čitajte u cijelosti u božićnom izdanju Glasa Koncila!