Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana panel rasprava o udomiteljstvu povodom Međunarodnog dana obitelji u Bračnom i obiteljskom savjetovalištu u Splitu

Split (IKA)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji u Bračnom i obiteljskom savjetovalištu Splitsko-makarske nadbiskupije u Splitu održana je u srijedu, 15. svibnja 2024. panel rasprava o podršci udomljavanja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad sudjelovala je članica tima za udomiteljstvo, socijalna radnica Tanja Marčac Srdarević, iz Centra za pružanje usluga u zajednici „Maestral“ sudjelovale su psihologinja i psihoterapeutkinja Ivana Tabak i ravnateljica Jelena Burazin, a svoje su iskustvo udomiteljstva s prisutnima podijelili udomitelji, dobitnici nagrade udomiteljima za iznimna postignuća u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2022. godinu, bračni par Ivanka i Željko Dabro. Za moderiranje rasprave bila je zadužena voditeljica Bračnog i obiteljskog savjetovališta Lidija Piskač.

Ravnateljica Maestrala Jelena Burazin i psihologinja Ivana Tabak opisale su proces udomljavanja iz perspektive djece, njihove emocije koje prate upoznavanje s udomiteljima i činjenicom da će ići u jednu obitelj te proces prilagodbe udomitelja.

Socijalna radnica Tanja Marčac Srdarević opisala je pravni okvir udomiteljstva, tijek edukacije i spajanja djeteta i udomitelja, tzv. „matchinga“ istaknuvši da su vrata Zavoda uvijek otvorena za svakoga tko se zanima za udomiteljstvo.

Bračni par Ivanka i Željko Dabro ispričali su okupljenima svoje iskustvo udomljavanja petero braće i sestara uz svoje troje biološke djece istaknuvši dječju potrebu za privrženošću.

Nakon toga uslijedila je rasprava i mogućnost postavljanja pitanja publike, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.