Budi dio naše mreže
Izbornik

U Čileu u prosvjedima zapaljene dvije crkve

Santiago de Chile (IKA)

Najmanje dvije crkve zapaljene su 18. listopada u čileanskome glavnom gradu Santiago de Chileu u prosvjedima na prvu godišnjicu smrtonosnih prosvjeda protiv konzervativne vlade, izvijestila je HINA.

Na ulicama su se okupile tisuće ljudi.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako se ruši toranj crkve Uznesenja, jedne od najstarijih u gradu. Druge pokazuju crkvu sv. Franje Borgie koju policija obično koristi za svečanosti u plamenu.

Prosvjedi su počeli mirno na Plazi Italia, poznatoj i kao Plaza de la Dignidad, no ubrzo su postali nasilni unatoč policijskoj prisutnosti.

Čile je bio pogođen nasilnim prosvjedima koji su paralizirali glavni grad između 18. listopada i 30. studenoga 2019. Prosvjednici su zahtijevali bolji pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju i udaljavanje od neoliberalnog ekonomskog sustava. Tada je u prosvjedima ubijeno najmanje 30 ljudi, a policija je kritizirana zbog represije.

Prosvjedi su nedavno opet izbili uoči referenduma 25. listopada na kojemu Čileanci odlučuju žele li novi Ustav, jedan od ključnih zahtjeva prosvjednika. Sadašnji Ustav iz 1980. datira iz doba diktature Augusta Pinocheta, objavila je HINA.

Ključne riječi:
Čile požari prosvjedi