Budi dio naše mreže
Izbornik

U Čvrljevu proslavljena svetkovina Imena Isusova

Čvrljevo (IKA)

U župi Čvrljevo proslavljena je svetkovina Imena Isusova, zaštitnika istoimene župe. Svečano misno slavlje s procesijom oko mjesnog groblja u nedjelju 19. siječnja u prepunoj crkvi Imena Isusova predvodio je dr. fra Domagoj Volarević, domagistar bogoslova i profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Splitu.

U koncelebraciji su sudjelovali župnik fra Ante Jurić Talaja i fra Ante Jurić. Na misi su već tradicionalno osamnaestu godinu sudjelovali i franjevački bogoslovi iz Splita. Bogoslovi su glazbeno animirali svečano misno slavlje, čitali su Riječ Božju i služili kod oltara. Na slavlju je bilo posebno lijepo čuti a capella „Budi hvaljeno“, ovaj put u izvedbi bogoslova, na tradicionalni pučki način. Svetkovina Imena Isusova u Čvrljevu tradicionalno se slavi 14. siječnja (u najbližu nedjelju tom datumu) kao što se slavila prije reforme liturgijskog kalendara i na svetkovini se pjevaju božićne pjesme.

Fra Domagoj je u propovijedi pojasnio da nije dovoljno reći „vjerujem u Boga“ nego treba izgrađivati zdrave odnose s bližnjima. Treba razgovarati i drugog osobno upoznavati i susresti. Iskustvo drugoga je dragocjeno. Tako je i s Bogom. Ako idemo u crkvu i pričamo o Bogu, to nije nešto posebno, to je samo monolog, to je samo jedan korak. Treba čitati Sveto pismo, moliti, ići na misu i razgovarati kroz sakramente s Bogom. Isus je mjerilo svega. Bog traži osobni kontakt, pojasnio je fra Domagoj, istaknuvši da „kad uđemo u susret s Bogom, kad smo sretni puno ćemo lakše obavljati svoje svakodnevne poslove. I to spasenje se onda događa na svakodnevnoj razini, svaki dan“. Vjernike je potaknuo da si posvijeste da su kršćani i da nose Ime Isusovo. „Svatko od nas je slika Božja. Zato Bog od nas očekuje da uđemo u razgovor s Njim i da iz tog razgovora osjetimo sreću, te budemo radosni i sretni. Bog djeluje preko nas. Bog nam je dao darove da možemo djelovati u svijetu. Kad pustimo Boga da nam govori u razgovoru, pogotovo u sakramentima, mi tu sliku uvijek oživljavamo, osvježavamo. I mnoge stvari koje i mi činimo postaju čudo. Čudesa su u malim stvarima, nekad u osmijehu, nekad u zahvali, nekad u nekoj maloj gesti dobrote. To su čuda Božja. To su čudesa. To su čudesa koja trebamo prepoznati i onda je to zapravo djelovanje Imena Isusova u svakome od nas“, rekao je fra Domagoj.

„U životu će ostati uvijek neki izazovi, ali ako imamo pravi odnos s Bogom, ako iz Boga crpimo svoju snagu i koristimo sve one darove koje nam je Bog dao, onda se nemojmo bojati tih izazova“, poručio je fra Domagoj, kazavši „da se Ime Isusovo otkriva u povezanosti s drugima“.