Budi dio naše mreže
Izbornik

U Čvrljevu proslavljena župna svetkovina Presvetog Imena Isusova

Čvrljevo (IKA)

Župna svetkovina Presvetog Imena Isusova koja se u Čvrljevu slavi prema starom liturgijskom kalendaru, proslavljena je u nedjelju 16. siječnja svečanom misom i procesijom.

Svečanu misu u župnoj crkvi Imena Isusova predslavio je domaći župnik fra Ante Jurić Talaja, jer je zbog protuepidemijskih mjera izostalo tradicionalno sudjelovanje bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita i njihovog magistra koji bi inače, kao što je uobičajeno, predvodio slavlje.

Fra Ante je u propovijedi kazao da su pređi koji su izabrali Ime Isusovo za naslovnika župe bili mudri. „Zar nisu dobro izabrali?!“, upitao je.

Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje, tu sam i ja među njima (Mt 18,20). Ta se rečenica ispunja ovim našim današnjim okupljanjem na svetoj euharistiji, u kojoj nam je Isusova prisutnost zajamčena Božjim obećanjem – rekao je župnik.

No, ipak se bojim da inače u životu mi kršćani tu rečenicu često olako shvaćamo i primjenjujemo ju za mnoge naše sastanke, a da zapravo i ne razmišljamo što to stvarno znači sastati se u Isusovo Ime. Na tu opasnost olakog pozivanja na njegovo Ime upozorio je i sam Isus kad je rekao: „Ne će u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: Gospodine, Gospodine!, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima“ (Mt 7,21) – upozorio je fra Ante.

Drugim riječima, to bi značilo, dičite se Imenom Isusovim, a ako se samo Ime Isusovo ne diči u nama, onda se zapravo vodimo u propast. Stoga je važno da kao kršćani svakodnevno promišljamo što to znači sastajati se, raditi i živjeti u Isusovo Ime. A o tome nas ne može nitko bolje poučiti nego sam Isus, tj. Njegovo evanđelje koje je mjerilo i putokaz kršćanskog života. Ako smo se ovdje sastali u Isusovo Ime, onda smo se sastali da čujemo njegovu riječ pa ćemo pokušati izvući neke Isusove pouke – poručio je predslavitelj.

Propovijed je zaključio ustvrdivši da na prvom mjestu uvijek trebaju biti Bog, Domovina i obitelj (župna zajednica).

Nakon mise uslijedio je blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom kojim je fra Ante blagoslovio nazočne vjernike u crkvi i ispred nje.