Budi dio naše mreže
Izbornik

U Đakovu otvorena izložba „30 godina Spomen-muzeja biskupa Josipa Jurja Strossmayera“

Đakovo (IKA)

U Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu, u petak 7. svibnja otvorena je izložba pod nazivom „30 godina Spomen-muzeja biskupa Josipa Jurja Strossmayera“, o 30. obljetnici osnutka spomenute ustanove te 20. obljetnici otvorenja njezina izložbenog prostora u potkrovlju zgrade.

Program je započeo pjevanjem hrvatske himne koju je izvela Muška vokalna skupina „Bećarine“, a potom je okupljene pozdravila kustosica Muzeja Irena Ivkić, koja je moderirala događaj. Ravnatelj Muzeja vlč. Tadija Crnjak podsjetio je na 4. svibanj 1991. i otvorenje stalnog postava posvećenog biskupu Strossmayeru.

„Ponosni što smo kroz sve izložbe pridonijeli kulturi grada Đakova, a na poseban način smo ponosni na naš stalni postav putem kojega svi mogu bolje upoznati život i djelo biskupa Strossmayera“, rekao je ravnatelj Crnjak, dodavši kako se ove večeri otvara jedna netipična, dokumentacijska izložba.

Strossmayerov muzej jedan je od nositelja kulturnog života i dio identiteta grada Đakova

Stalni suradnik Muzeja prof. Mirko Ćurić u nekoliko je rečenica podsjetio na povijest ustanove, na prvog ravnatelja prof. Petra Strgara, na zanimljive događaje te neke najznačajnije izložbe koje su bile postavljene u tom prostoru.
„Ovo nije velik muzej, ali je reprezentativan i predstavlja puno toga što bismo mi u Đakovu htjeli da se zna o biskupu Strossmayeru“, rekao je među ostalim Mirko Ćurić, dodavši kako je ova ustanova svojim kontinuitetom izlaganja i događanja izrazito utjecala na kulturu grada Đakova.

Okupljene je pozdravio i dogradonačelnik Robert Francem, rekavši kako je Strossmayerov muzej nositelj kulturnog života i dio identiteta grada Đakova.
Čestitajući 30. obljetnicu osnutka, potvrdio je kako je Muzej trajni partner Grada Đakova u kreiranju ne samo kulturno-umjetničkog života, već i najvažnijih trenutaka naše povijesti.

Nadbiskup mons. Đuro Hranić: Crkvena kulturna baština ima i ulogu navještaja Evanđelja

Na kraju se okupljenima obratio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, koji je pozdravio sve okupljene, među kojima i pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, koji je tijekom dvije godine obnašao službu ravnatelja Muzeja.
„Crkvena kulturna baština je nastala kao poseban izraz čovjekova odaziva na Božju ponudu spasenja i njegove suradnje s Bogom kroz povijest Crkve. Crkvena kulturna baština stoga ima i ulogu navještaja Evanđelja, poučavanja u vjeri i dijaloga s najširim krugom ljudi jer iz umjetničkih izričaja i crkvene kulturne baštine svi ljudi, i kršćani i nekršćani, mogu usvajati biblijske sadržaje te izgrađivati i obogaćivati svoj odnos s Bogom, svoju vjeru te svoje etičke i moralne stavove”, rekao je nadbiskup Hranić.

Upućujući čestitku ravnatelju, djelatnicima i suradnicima, nadbiskup je rekao: „Radujem se i čestitam 30. obljetnicu osnivanja i djelovanja Nadbiskupijskog spomen-muzeja J. J. Strossmayera, koji čuva uspomenu na život i djelo jednog od najvećih biskupa u povijesti naše Đakovačko-osječke nadbiskupije, o biskupu utemeljitelju i obnovitelju danas središnjih kulturnih, prosvjetnih i znanstvenih ustanova hrvatskoga naroda i društva, koji kaže da je kulturno, umjetničko i znanstveno stvaralaštvo „glavni plod duha svakoga naroda i glavno pomicalo njegova razvitka, pače u nesnosnim prilikama javnoga života jedino sidro, koje ga čuva od propasti”.
Čestitam i na 20. obljetnici djelovanja izložbenog prostora, koji nam omogućuje upoznavanje i susretanje s brojnim umjetnicima i kulturnim djelatnicima iz Slavonije i čitave Hrvatske te zahvaljujem na trudu koji je uložen u djelovanje i aktivnosti Spomen-muzeja.“

Predstavljena prigodna brošura u povodu 30. obljetnice s općim podacima o Muzeju

Nadbiskup je na kraju istaknuo kako se Spomen-muzej afirmirao i kao ustanova koja je u stanju biti i nositelj projekata koji bi trebali omogućiti temeljitiju obnovu Strossmayerove katedrale u Đakovu i konkatedrale u Osijeku te omogućiti valorizaciju, obnovu i predstavljanje cjelokupne kulturne baštine središnjih ustanova te župnih zajednica Đakovačko-osječke nadbiskupije na visokoj i stručnoj razini, kroz koje bi Spomen muzej i Dijecezanski muzej trebali prerasti u Nadbiskupijski muzej J. J. Strossmayera, dobiti prikladne prostore te se uvrstiti u popis najznačajnijih kulturnih ustanova Slavonije i Hrvatske.
U prigodi 30. obljetnice osnutka, Spomen-muzej biskupa Strossmayera izdao je prigodnu brošuru u kojoj se nalaze opći podaci o Muzeju, presjek tridesetogodišnjeg rada, podaci o dosadašnjim ravnateljima te popis svih izložaba koje su bile postavljene od 1991. do danas.