Budi dio naše mreže
Izbornik

U Europskom parlamentu otvorena izložba biblijskih grafika Tomislava Buntaka

Bruxelles (IKA)

Izložba „Miracle greque“ suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika prof. art. Tomislava Buntaka svečano je otvorena u srijedu 24. siječnja 2024. u Europskom parlamentu u Bruxellesu, izvijestili su iz ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Izložba je postavljena u organizaciji hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak.

Naslov je dobila po središnjem eksponatu, mapi Buntakovih grafika prvi put objavljenih u ožujku 2023. godine u izdanju Zbirke Biškupić, koja je 1976. registrirana i zaštićena kao kulturno dobro.

Na izložbi je predstavljeno 25 grafičkih radova prožetih specifičnim motivima biblijske ikonografije i posebnim unutarnjim razmatranjima.

„Hrvatska je u Europskoj uniji prepoznatljiva i po jedinstvenoj kulturi. Neka ova izložba bude podsjetnik na snagu umjetnosti koja nas povezuje te inspiracija da nastavimo njegovati i cijeniti umjetničko izražavanje kao temeljnu vrijednost zajedničke europske baštine“, rekla je zastupnica Glavak.

Autor Buntak naglasio je da je ideje i teme crpio iz širokog spektra povijesti umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva koje seže 4000 godina u europsku povijest.

Buntakov rad stručno je predstavila kustosica Leila Topić. Istaknula je da izložba „Miracle greque“ slavi pedesetu obljetnicu grafičkih i bibliofilskih izdanja Zbirke Biškupić (1972. – 2022.), dragocjenoj hvalevrijednoj aktivnosti kojom Božo Biškupić promovira  grafičku umjetnost. „Slaveći ideju harmonije zlatnog Periklovog doba i panhelenističke ideje klasične umjetnosti, Buntakove grafike apostrofiraju ideju sklada, razumijevanja, ljepote i uzajamnosti koji su nam potrebni u suvremenom društvu“, dodala je Topić.