Budi dio naše mreže
Izbornik

U Europskom parlamentu slavljena misa zahvale za beatifikaciju kardinala Stepinca

Strasborug (IKA )

Dvadeseta obljetnica beatifikacije Alojzija Stepinca obilježena je 3. listopada u Europskom parlamentu u Strasbourgu misnim slavljem koje je predslavio generalni tajnik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije dominikanac Olivier Poquillon u zajedništvu sa subratom Bernardom Senelleom.

O. Poquillon u homiliji je istaknuo kako je kardinal Stepinac živio u teškom vremenu u kojemu je njegova razboritost u donošenju teških odluka bila ključna. Kazao je kako je razboritost, koja je krasila blaženog Alojzija, usko povezana sa žrtvom koju je podnio.  „Alojzije je poslan u zatvor jer je donio razboritu odluku – između tadašnje vlasti i vjernosti Crkvi i Svetome Ocu, on je izabrao ovo drugo”, rekao je. Okupljenim zastupnicima o. Poquillon poručio je da i njih Gospodin svaki dan poziva na razboritost u donošenju teških odluka i pred njih stavio primjer hrvatskoga blaženika čiju dvadesetu obljetnicu proglašenja blaženim slavimo.

Misa na nakanu zahvale za beatifikaciju Alojzija Stepinca slavljena je u Europskom parlamentu na inicijativu hrvatske zastupnice Marijane Petir, koja je u lipnju 2016. godine u Europskom parlamentu u Bruxellesu organizirala i izložbu i konferenciju o životu i djelovanju kardinala Stepinaca.

Ključne riječi:
misa zahvale Stepinac Strasbourg