Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan Paneuropski skup u Europskom parlamentu u Strasbourgu

Strasbourg (IKA)

Banjolučki biskup Franjo Komarica, Europski centar za mir i suradnju „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci te Bosna i Hercegovina dobili su još jednom europsku podršku na Paneuropskom skupu u Europskom parlamentu u Strasbourgu, kojeg je organizirala Paneuropska radna skupina u Europskom parlamentu, a održan je u ponedjeljak 16. listopada.

Osim biskupa Komarice, na skupu su govorili nekadašnji njemački predsjednik Christian Wullf, zastupnici u Europskom parlamentu Lukas Mandl, Karlo Ressler, David Mcallister i nekadašnja zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack.

Banjolučki biskup zahvalio je svima koji aktivno sudjeluju u gradnji Europskog centra za mir i suradnju. „Posebno zahvaljujem svim Paneuropljanima koji nam godinama daju podršku i koji su često s nama u Banja Luci. Europa je u našim krajevima više od 150 godina zahvaljujući trapistima koji su donijeli europski duh, od duhovnog do obrazovnog i gospodarskog. Upravo taj duh već tri godine ponovno živi u našem centru u dijelu samostana koji koristi biskupija, ali nažalost veći dio onoga što nam je oduzeto, vlasti još nisu vratile. Moja domovina Bosna i Hercegovina je, kao i naš centar, europska i zaslužuje biti u Europskoj uniji“, kazao je.

„Živimo u izazovnim vremenima i razgovarati o miru, europskom centru u Banja Luci i Bosni i Hercegovini je iznimno važno. Balkan je Europa i Europljani Balkan žele u Europskoj uniji i zato nam je stabilnost tog dijela Europe isto tako važna. Ovaj centar nudi dijalog svim narodima, pripadnicima različitih religija, a to je temelj mira. Projektom Europskog centra u Banja Luci šaljemo poruku svima, posebno mladima, da ostanu u Banja Luci i Bosni i Hercegovini i oni koji su otišli da se mogu vratiti“, kazao je između ostaloga Christian Wullf, koji je ujedno s biskupom Komaricom predsjednik Koratorija Europskog centra.

Uz voditelje Paneuropske skupine u Europskom parlamentu Karla Resslera i Lukasa Mandla, u organizaciji događaja sudjelovali su predsjednik i potpredsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posselt i Andreas Raab.