Budi dio naše mreže
Izbornik

U Hrvatsku stiglo Betlehemsko svjetlo

Zagreb (IKA)

Betlehemsko svjetlo stiglo je u nedjelju 12. prosinca u zagrebačku katedralu, u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske i pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, uz poruku širenja mira među ljudima, izvijestila je Hina.

Donošenje Betlehemskog svjetla mira već 29. godinu organizirao je Savez izviđača Hrvatske čiji su predstavnici ranije u nedjelju na graničnom prijelazu Bregana svjetlo preuzeli od slovenskih skauta.

Pokrovitelj tog događaja i ove je godine bio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je zajedno s izviđačima sudjelovao u ceremoniji predaje svjetla ispred katedrale.

Jandroković je rekao novinarima da Betlehemsko svjetlo simbolizira povezanost među ljudima i narodima, simbolizira mir i radost došašća. „Tako da s tom sviješću šaljem i poruku svima da budemo bolji ljudi, da poštujemo jedni druge, da se radujemo i preispitujemo svoje odluke kako bismo postali još bolji ljudi“, poručio je.

Betlehemsko svjetlo mira prihvaćeno je kao simbol mira svugdje u svijetu, a prema tradiciji svjetlo u Spilji Isusova rođenja u Betlehemu na prvu nedjelju došašća pali predstavnik austrijskih izvođača i potom ga donosi u Austriju.

Austrijski izviđači su u subotu fenjere sa svjetlom nakon mise u Salzburgu ponijeli prema susjednim zemljama gdje su ga na granici preuzeli izviđači iz tih zemalja koji ga potom dalje prenose izviđačima njima susjednih zemalja, ali i gradove, ustanove i vjerske institucije i domove.

Paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da ljudi dobre volje jedni drugima žele mir i dobro te da je zadatak svih nas da širimo mir među ljudima, poručili su predstavnici Saveza izviđača koji je i ove godine pripremio aplikaciju koja će prikazivati mjesta u koja su izviđači donijeli svjetlo dok će primatelji uz lokaciju moći upisati svoje poruke mira.

Zbog pandemije koronavirusa i zatvorene katedrale donošenje svjetla održano je na platou ispred katedrale, a potom ga je član Saveza izviđača Hrvatske Nikola Kovačević, uz sudjelovanje predsjednika Sabora predao rektoru katedrale preč. Josipu Kuhtiću.