Budi dio naše mreže
Izbornik

U Ivanovcima održana adventska duhovna obnova

Ivanovci (IKA)

Adventska duhovna obnova o temi „Roditeljstvo u svjetlu Joba patnika" održana je na treću nedjelju došašća, 11. prosinca u prostorijama Svetišta Majke Triput Divne u Ivanovcima, filijali župe Snježne Gospe Harkanovci, u organizaciji domaćeg župnika Roberta Almašija.

Na duhovnu obnovu prvenstveno su bili pozvani roditelji prvopričesnika i krizmanika te bračni parovi, a dobrodošli su bili i svi zainteresirani. Voditelj je bio župnik u Trnjanima Nikola Kaurin.

Vlč. Kaurin govorio je o iskustvu iz vlastite obitelji te o problemima u obiteljima i zajednici općenito. Kako je rekao: „Svaka obitelj misli da je kod nje najlošije. I uvijek misle, ovako kako mi živimo tako ne živi nitko. I problemi koje mi imamo takve nema nitko. Najvažnije je da si čovjek posvijesti – da zapravo ne postoji savršena obitelj, idilična, koja nema nikakvih problema.” Naglasio je i kako je svima Bog potreban za lijep život i upozorio na činjenicu „da bismo vlastite probleme trebali držati za sebe i u okrilju svoje obitelji, kako bismo je što bolje sačuvali te ne iznositi previše drugima jer oni, ne samo da neće pomoći nego će još i pričati o tome i naslađivati se i tako napraviti još veći problem.“

Za Knjigu o Jobu rekao je da je jedna od najtežih knjiga u Bibliji. Podsjetio je kako je Job bio pravedan i bogobojazan čovjek, ali je pogriješio u tome što svoju djecu nije poučio na vrijeme kako se ponašati i klanjati se Bogu, nego je on to činio umjesto njih. Zatim je upozorio roditelje kako posebno u ova današnja vremena, vremena mobitela, tableta i internet aplikacija, trebaju biti na oprezu i na vrijeme djecu poučiti o izazovima i opasnostima koje vrebaju.

Objasnio je kako je za nove generacije izrazito važno da ih se uči kako ih Bog voli i kako su stvarani iz ljubavi. Čini se da su izgubili smisao vlastitog postojanja, pa se sve više tinejdžera i mladih bori s depresijom, osjećajem manje vrijednosti te razmišlja o samoubojstvu. Vlč. Kaurin osvrnuo se zatim na starogrčkog pisca koji je oko 3. stoljeća prije Krista napisao ono što posebno vrijedi i danas: „Današnja generacija mladih ništa ne valja. Sve što smo mi stari stvorili oni će uništiti, sve one vrijednosti koje smo mi njegovali, njima do njih nije stalo.“ Predavanje je završio riječima kako roditelji moraju paziti svoju djecu i reagirati na vrijeme ako se pojavi kakav problem jer im je to primarna zadaća.

Slijedila je kratka okrjepa nakon koje se nastavilo euharistijsko klanjanje s molitvom za djecu i obitelj, a potom za sve bračne parove te one koji trpe u braku i bračnom životu. Klanjanje je animirao župni zbor iz Ivanovaca. Duhovna obnova završila je blagoslovom i prigodnim riječima zahvale vlč. Almašija gostu predavaču i sudionicima.