Budi dio naše mreže
Izbornik

U Jordanu konferencija o političkom djelovanju vjernika

Amman (IKA)

Vjerski vođe dužni su ohrabriti pripadnike svojih zajednica na društveni i politički angažman, poruka je s međuvjerske konferencije što je u organizaciji jordanskog Katoličkog centra za istraživanja i medije (CCSM) i njemačke Zaklade Konrad Adenauer održana posljednjeg vikenda u lipnju u Ammanu, izvijestio je Kathpress.

Na konferenciji je sudjelovao i apostolski nuncij u Jordanu nadbiskup Giovanni Pietro Dal Toso, prenosi Kathpress u utorak 27. lipnja izvješće informacijske službe Pro Oriente.

Na okruglim stolovima raspravljano je o temama vjere i političkog sudjelovanja u Jordanu, političkog sudjelovanja iz muslimanske i kršćanske perspektive te uloge mladeži i žena u političkom životu.

Voditelj CCSM-a Rifat Bader rekao je u uvodnom govoru da je zadaća njegove organizacije, pod okriljem Jeruzalemskog latinskog patrijarhata i u suradnji s različitim vjerskim skupinama aktivno pridonositi razvoju društva. Prema njegovim riječima, ideja državljanstva povezana je s jednakim pravima i dužnostima svih građana, neovisno o njihovu vjerskom identitetu. Politički i vjerski koncepti moraju biti odvojeni, ali istodobno je potrebna dobra suradnja između politike i religije na dobrobit čitavoga društva, poručio je Bader.

Voditelj ureda Zaklade Konrad Adenauer u Jordanu Edmund Ratka istaknuo je pritom i na stanje u Europi i cijelome svijetu, izrazivši zabrinutost zbog tendencija rasta populizma u području politike i istodobnog gubljena povjerenja u politički sustav. Ratka je uvjeren da široko sudjelovanje pučanstva u političkim procesima vodi k većoj stabilnosti. U tom pogledu, smatra da se pred kršćanstvo i islam postavljaju jednaki zahtjevi.

Jordan se na Bliskom istoku ističe kao država u kojima vlada pozitivno ozračje suradnje muslimanskih i kršćanskih skupina. Oko 95 posto žitelja Jordana pripadaju sunitskom islamu, a udio kršćana nije veći od tri posto. Oko polovice od ukupno oko 100.000 jordanskih kršćana su grčke pravoslavne vjeroispovijesti i pripadaju Pravoslavnom jeruzalemskom patrijarhatu. Rimokatolika je oko 65.000 tisuća, oni pripadaju Jeruzalemskom latinskom patrijarhatu, a u Jordanu živi i oko 20.000 melkitskih grkokatolika.