Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak na komemoraciji u spomen smrti maestra Vladimira Kranjčevića

Varaždin (IKA)

Varaždinska kulturna javnost je u četvrtak 13. veljače, na komemoraciji održanoj u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK, iskazala zahvalnost preminulom maestru Vladimiru Kranjčeviću za sve što je učinio za brojne generacije mladih glazbenika, varaždinsku i hrvatsku kulturu. Na komemoraciji je sudjelovao i umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, koji je u prigodnom govoru istaknuo da je maestro Kranjčević, kao umjetnički ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, njegovao kroz više desetljeća najčešće sakralnu – duhovnu glazbu.

„Izveo je gotovo sve velike duhovne oratorije barokne glazbe, od Mesije i Jude Makabejca Georga Friedricha Händela, Božićnog oratorija Johana Sebastiana Bacha i drugih. Posljednji, oproštajni njegov nastup u varaždinskoj katedrali bio je prije pet godina kada je sa zagrebačkom filharmonijom i zborom Ivan Goran Kovačić iz Zagreba i našim varaždinskim zborom Chorus Angelicus izveo Mozartovu Krunidbenu misu i veličanstveni Brucknerov Te Deum laudamus –Tebe Boga hvalimo. U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu s orkestrom zagrebačke filharmonije i zborom Ivan Goran Kovačić kao dio korizmenih koncerata Pasionske baštine izvodio je 2016. godine oratorij Pashalne slike Anđelka Igreca. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu pred  dvije godine dirigirao je, izvodeći Verdijev Requiem, koji je bio njegov oproštajni koncertu Zagrebu, a kojim se oprostio od javnih nastupa kao dirigent“, podsjetio je biskup Mrzljak na ljubav maestra Kranjčevića prema sakralnoj glazbi.

Spomenuo je da je maestra Kranjčevića posljednji put susreo 6. siječnja 2020. godine, kada je već teško govorio, ali je bio pun života i sa zanimanjem pratio događanja na glazbenoj sceni.

„Zaista ćemo ga pamtiti kao čovjeka koji je obilježio glazbeni život Varaždina. Nakon što je lani putem televizijskog prijenosa gledao ređenje novog varaždinskog biskupa Bože Radoša, nazvao me sutradan i čestitao Biskupiji na liturgiji i organizaciji ceremonije“, spomenuo je biskup Mrzljak.

Maestro Kranjčević, dirigent, pijanist, glazbeni pedagog, bio je i jedan od utemeljitelja Varaždinskih baroknih večeri, te u razdoblju od 36 festivalskih godišta iznimno aktivan član uprave i ravnatelj. Za svoj je predan glazbeni i umjetnički rad primio brojne nagrade, među kojima su i nagrade Grada Varaždina i Varaždinske biskupije.