Budi dio naše mreže
Izbornik

U Komušini održan ljetni kamp mira Friedensgrund BiH

Komušina (IKA)

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini, kod Teslića, održan je od 13. do 18. srpnja trinaesti ljetni kamp Friedensgrund BiH realiziran u sklopu projekta „Koračajmo zajedno“. Kamp okuplja mlade kršćane iz Bosne i Hercegovine kako bi u zajedno nadilazili predrasude i težili ka pomirenju i suživotu.

U utorak 16. srpnja dan je započeo molitvom u duhu Taize-a gdje su mladi u zajedništvu slavili Boga, a nakon doručka uputili su se prema Tešnju. Prvo mjesto koje su posjetili bila je Ferhat Pašina džamija, gdje ih je dočekao Enver efendija Kurtić te ih upoznao s poviješću nastanka ovog vjerskog objekta, te s aktivnostima mladih koji djeluju pri Islamskoj zajednici. Također, imam je naglasio dobru suradnju i dijalog Islamske zajednice Tešanj s drugim vjerskim zajednicama, katoličkom i srpskom pravoslavnom crkvom. Šetnja kroz Tešanj nastavljena je do jednog od nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini, srednjovjekovne tvrđave. Posjet tvrđavi je bio posebno zanimljiv za sve sudionike, a svakako je dojam ostavila i stalna povijesna postavka Muzeja Tešanj koju su mladi vidjeli u unutrašnjosti tvrđave.

U poslijepodnevnim satima sudionici kampa su imali priliku za odmor i uživanje na bazenu u Etno sela Usora. Večernje druženje proteklo je uz igru, smijeh i pjesmu oko logorske vatre, a dan je kao i svaki prethodni završio molitvom.

U srijedu, 17. srpnja započeo je još jedan dan molitvom u duhu Taize-a, u kojima mladi pronalaze umirujuću duboku, tihu ljepotu kroz pjesme, istovremeno veoma lijepe i jednostavne. Kroz prvi dio programa petog dana kampa, mladi su još jednom imali mogućnost pomoći lokalnom stanovništvu kroz volonterske akcije. Tako su podijeljeni u grupe posjetili obitelji, stara i iznemogla lica, kojima su uljepšali prostor u kojem borave i rade. Osim obiteljima u susjedstvu, jedna grupa sudionika je uređivala dvorište oko crkve u kojem borave u danima kampa. Drugi dio dana, mladi su sudjelovali u kreativnim radionicama, na kojima su pravili poklone koje će ponijeti kao uspomenu s kampa, dok je ostatak dana bio posvećen duhovnom sadržaju.

Okupljeni zajedno s vlč. Šimom Maršićem i pravoslavnim svećenikom Mladenom Drobnjakom, mladi su slušali dijelove iz Biblije, te tumačenje o važnosti tišine, koja nam je ponekad svima potrebna, kako bismo u svojim mislima tragali za Bogom, posebno u svijetu u kakvom danas žive mladi, ispunjenom mnogim iskušenjima i borbama, te traženjem za vlastitim smislom života. Nakon uvoda koji su napravili svećenici, mladi su dobili mogućnost da svatko za sebe razmisli gdje se nalazi u odnosu prema sebi, drugima, članovima obitelji, prema Bogu, te da u tišini čuju Božji glas. Tišina je značajna radi susreta s Bogom kojoj ako se otvorimo možemo to i doživjeti, kazao je vlč. Šimo.

Na molitvi koja je uslijedila mladi su izrekli svoje molitve upućene Bogu, te zahvalili na svemu što su doživjeli na ovom kampu, na tome što mogu biti ono što jesu, bez obzira kojoj vjeri ili naciji pripadaju. Bog je ljubav, a živjeti za tu ljubav poruka je koju će mladi ponijeti sa sobom iz ovoga dana.

U četvrtak, 18. srpnja sudionici kampa Friedensgrund BiH su u zajedničkoj molitvi u duhu Taizea-a zahvalili na Bogu na još jednom prelijepom danu. Nakon doručka podijeljeni u četiri grupe, mladi su posjetili dvije katoličke obitelji zajedno s vlč. Šimom Maršićem i dvije pravoslavne obitelji s pravoslavnim svećenikom Mladenom Drobnjakom, u okolini Teslića.

U svim obiteljima mladi su imali priliku upoznati i družiti se sa svojim domaćinima, te razgovarati o načinu života koji vode, o življenju svoje vjere u svakodnevnici. S osmijesima na licima sudionici su se vratili u kamp gdje su nakon ručka imali zadatak da osmisle zabavni sadržaj za stanovnike Komušine koji će posjetiti kamp u večernjim satima i biti dio zanimljivog programa.

Večerom koja je pripremljena za sve goste, počela je posljednja večer za sudionike kampa. Veliki broj gostiju okupio se kako bi vidjeli šta su to sve mladi proživjeli u posljednjih šest dana. Na samom početku sve prisutne pozdravila je koordinatorica kampa Nadežda Mojsilović, predstavljajući program i ciljeve kampa Friedensgrund BiH. Zatim su vlč. Šimo Maršić i pravoslavni svećenik Mladen Drobnjak također pozdravili sve nazočne, zahvalili se župljanima na dolasku te naglasili važnost ovakvih susreta. Prezentacija sa slikama i uz skečeve koje su sudionici kampa osmislili tijekom dana ostavili su dojam na sve nazočne. Program je završen molitvom u duhu Taize-a, a sudionici su zajedno s gostima nastavili druženju uz pjesmu i ples.

„Zahvaljujemo obiteljima u Komušinu koji su nam bili domaćini u prethodnim danima, kao i mladima iz Sivše i Jelaha koji su svojom nazočnošću uveličali večernji program“, poručili su sudionici kampa.

Prvi internacionalni kamp Friedensgrund organiziran je 2006. godine u Gučoj Gori s mladima iz cijele Europe, kada je organizator bila biskupija Hildesheim iz Njemačke. Trinaesti po redu ljetni kamp Friedensgrund BiH, organizira se od 2007. godine, a kamp okuplja mlade kršćane iz Bosne i Hercegovine kako bi u zajedno nadilazili predrasude i težili ka pomirenju i suživotu. Kamp je financijski podržan od strane Biskupije Hildesheim i Biskupije Limburg, a djelomično i od Privatne Fondacije iz Austrije, prenosi mrežna stranica mladicentar.org.