Budi dio naše mreže
Izbornik

U Koraću slavljena zavjetna misa Blaženoj Djevici Mariji

Koraće (IKA)

Zavjetna misa Blaženoj Djevici Mariji okupila je u petak 15. studenoga u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću u Bosanskoj posavini osamdesetak Koraćana, koji inače redovito već treću godinu svakoga 15. u mjesecu hodočaste nebeskoj zaštitnici, moleći njezin zagovor za opstanak i povratak u svoj ratom opustošeni kraj.

Pod geslom „Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada“ misno slavlje predvodio je fra Jozo Puškarić, župnik u Gornjoj Dubici. Uz domaćeg župnika fra Ivana Marića koncelebrirali su fra Velimir Zirdum, fra Ilija Jerković, vlč. Juro Babić i vlč. Mato Marijić.

U homiliji fra Jozo je promišljao o Blaženoj Djevici Mariji koju se u zazivima naziva Gospom od otkupljenja – Otkupiteljicom robova, čiji se blagdan u nekim zemljama Katoličke crkve slavi 24. rujna, a svoje izvorište ima u davnim vremenima, odnosno neizravno je vezan uz sv. Petra Nolasca koji je 1218. godine u Barceloni utemeljio red mercedarijevaca, odnosno Red BDM od Milosrđa, a koji su se od osnutka posvetili otkupljivanju robova i vraćanju njihova dostojanstva. Pojasnio je kako su oni uz tri redovnička zavjeta imali zavjet dati i svoj život da bi spasili ili otkupila roba, da su stavljajući se pod zaštitu BDM – Otkupiteljice robova kroz svoje djelovanje otkupili 70.000 robova. Dodao je da oni danas djeluju u 17 zemalja, a imaju misiju umrijeti za one koji su u opasnosti da odbace svoju vjeru. Ustvrdio je „da nam blagdan BDM – Otkupiteljice robova, koji su mercedarijevaci uveli 1615. godine poručuje da molimo BDM kako za njezin zagovor tako i za oslobođenje od vlastite zarobljenosti i egoističnosti“. Na kraju je i osobno posvjedočio kako je u vrijeme Domovinskog rata kada je u svojoj 40. godini života zarobljen proveo u logoru 4 mjeseca gdje su ga s još nekoliko njegovih župljana teško mučili, molio Gospinu zaštitu i doživio njezino čudesno uslišanje. Fra Jozo je rođen u Gornjoj Tramošnici u obitelji s desetero djece, od kojih su mu još tri sestre odabrale duhovni poziv. Misu je pjevanjem animirala s. Ivanka Darojković – Služavka Kristova iz Slavonskog Broda.