Budi dio naše mreže
Izbornik

U Kotoru održani Dani kongregacije sestara dominikanki

Kotor (IKA)

Sestre dominikanke održale su svoj godišnji susret, Dane kongregacije od 28. do 30. listopada. Kotor je izabran kao mjesto susreta na poziv i poticaj mjesnog biskupa Ivana Štironje.

Na susretu su sudjelovale 34 sestre, koje su se okupile u Kotoru u petak navečer. U subotu su svoj program započele Jutarnjom u crkvi sv. Marije Koleđate, gdje se nalazi tijelo blažene Ozane. Nakon Jutarnje uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio kotorski biskup Ivan Štironja, a također je nazočio i  umirovljeni biskup Ilija Janjić. Nakon euharistijskog slavlja biskup Štironja održao je sestrama razmišljanje na temu svetosti utemeljeno na pobudnici Gaudete et exsultate (Radujte se i kličite), s posebnim osvrtom na Isusova blaženstva, koja su zapravo put prema svetosti.

Sestre su u podne molile krunicu s razmatranjima te litanije blažene Ozane. Popodne su posjetile biskupe u biskupskom dvoru. A nakon toga muzej u katedrali sv. Tripuna i nekadašnju crkvu sv. Pavla u kojoj se nalazi ćelija blažene Ozane. Cijeli dan je bio vezan uz crkvu svete Marije i boravak u blizini blažene Ozane gdje su sestre osjećale kao doma. Navečer su molile Večernje pohvale. Dan je završio klanjanjem u istoj crkvi i molitvom Povečerja.

U nedjelju, 30. listopada, sestre su sudjelovale na misnom slavlju s narodom u 10 sati u katedrali sv. Tripuna, koje je predslavio mons. Ivan Štironja u zajedništvu s mons. Ilijom Janjićem. Sestre su predvodile liturgijsko pjevanje te svojom prisutnošću posvjedočile blizinu kršćanskom puku.

Ljudi su zanimanjem i poštovanjem gledali toliko bijelih sestara u Kotoru. Neki su pitali: Jeste li vi sestre blažene Ozane? Za ovogodišnji susret izabran je Kotor na poziv i poticaj biskupa mons. Ivana Štironje. Sestre su također htjele biti uz svoju blaženu sestru Ozanu, moleći njezin zagovor i očekujući njeno proglašenje svetom.