Budi dio naše mreže
Izbornik

U Krašiću proslavljena obljetnica rođenja bl. Alojzija Stepinca

Krašić (IKA)

Svečanim misnim slavljem u petak 8. svibnja proslavljen je u njegovoj rodnoj župi u Krašiću 122. rođendan bl. Alojzija Stepinca, kao i dan Općine Krašić te Osnovne škole bl. Alojzija Stepinca.

Skromnije nego inače, zbog pridržavanja mjera protiv širenja koronavirusa, nije bilo moguće organizirati svečanu procesiju od blaženikove rodne kuće u Brezariću do župne crkve u Krašiću.

Svečana misa slavljena je na otvorenom prostoru ispred krašićke crkve Presvetoga Trojstva pokraj spomenika bl. Alojzija Stepinca kao što je to bilo i 1998. godine, kada je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otkrio i blagoslovio kip blaženoga Alojzija Stepinca i kada je tom prigodom najavljen dolazak pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku te Stepinčeva beatifikacija u Mariji Bistrici.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac, koji je u propovijedi ukratko predstavio svetački život blaženoga Alojzija Stepinca, dajući ga za uzor vjernicima. Posebno je istaknuo majku Barbaru, od koje je Alojzije naslijedio jaku i živu vjeru, te kako je upravo zahvaljujući majci koja je tri puta tjedno postila na nakanu da postane svećenik, to i postao, kasnije kardinal, a danas je najsvjetliji lik Crkve u Hrvata.

Na kraju misnog slavlja župne animatorice u krašićkoj narodnoj nošnji uručile su zahvalnice župe Presvetog Trojstva u Krašiću svim njezinim dobročiniteljima.

Biskup je misu predvodio u koncelebraciji s domaćim župnikom Ivanom Vučakom, župnikom župe sv. Josipa sa zagrebačke Trešnjevke preč. Damirom Ocvirkom, lipničko-ozaljskim dekanom preč. Josipom Jakovčićem, svim svećenicima Jastrebarskoga dekanata, studentom vlč. Ivanom Bingulom, vojnim kapelanom Ilijom Mikulićem te domaćim sinovima krašićke župe vlč. Markom Torbarom i vlč. Darkom Pužinom.