Budi dio naše mreže
Izbornik

U Makarskoj proslavljen blagdan sv. Klementa, zaštitnika grada i nekadašnje Makarske biskupije

Makarska (IKA)

Ovogodišnja proslava svetkovine sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije, koja se u gradu pod Biokovom obilježava još od početka 18. st. tradicionalno je započela trodnevnicom u katedrali sv. Marka evanđelista. Najsvečanije je bilo u subotu 21. studenoga, na sam dan svetkovine, kada je svečani pontifikal i panegirik predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.


Trodnevnica u makarskoj katedrali sv. Marka evanđelista

Prvog dana trodnevnice večernju misu predvodio je fra Željko Štrbac, župnik Zavojana i Kozice, iza čega su se na središnjem gradskom trgu palile svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje.

Euharistijsko slavlje drugog dana trodnevnice predvodio je don Ivan Zovko, župni vikar na splitskim Pujankama, nakon čega je uslijedilo klanjanje pred Presvetim.

Posljednjeg dana trodnevnice koju je predvodio don Ivan Bodrožić, profesor na KBF-u u Splitu, prema tri stoljeća dugoj tradiciji otvorena je raka sa svečevim moćima, a ključeve groba katedralnom župniku predali su članovi Župnog pastoralnog vijeća te predstavnici gradskih vlasti.

Zbog pandemije COVID-19 nije održana procesija sa svečevim moćima po Kačićevu trgu

Najsvečanije je bilo u subotu 21. studenoga, na sam dan svetkovine, kada je svečani pontifikal i panegirik predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Iako zbog poštivanja mjera zaštite od pandemije COVID-19 ove godine nije održana procesija sa svečevim moćima po Kačićevu trgu, na svečanoj koncelebraciji u makarskoj prvostolnici uz nadbiskupa sudjelovao je veliki broj vjernika i osam svećenika Makarskog dekanata.

Čestitajući Makaranima svetkovinu njihova zaštitnika, nadbiskup je sve okupljene pozvao na zajedničku molitvu i nasljedovanje brojnih kršćanskih mučenika. Mons. Barišić je stoga svoju propovijed i započeo osvrtom na povijesni trenutak dolaska relikvija svetog Klementa te na višestoljetne zavjete nepoznatom rimskom mučeniku kojeg su Makarani davne 1725. izabrali za svog sveca zaštitnika.

Jesmo li se spremni prema progoniteljima, kao Klement, odnositi sa blagošću i opraštanjem?

“Iako se smatra anonimnim, ovaj je rimski mučenik zasigurno bio osoba s imenom i prezimenom, a ponajmanje je bio anoniman Onaj za kojeg je svetac dao svoj život. Povijest ljudskog roda često se pokazuje kao čudna, no primjeri vrsnih pojedinaca nebrojeno su puta unosili svjetlo u tamne strane čovječanstva te od čudne stvarali čudesnu povijest temeljenu na solidarnosti, praštanju, ljubavi i miru. I sadašnji trenutak jednom će biti naša povijest te već sada moramo razmišljati o načinu na koji ćemo tu povijest pisati. Hoćemo li raditi kompromise sa svijetom koji nas okružuje ili ćemo hrabro i beskompromisno svjedočiti našu vjeru?”

“Jesmo li spremni trpjeti za istinu te se prema svojim progoniteljima, baš poput Klementa, odnositi sa blagošću i opraštanjem? Ne zaboravimo kako je krv mučenika sjeme nove vjere te su upravo žrtve angažiranih vjernika bile zalog obraćenja mnogih nevjernika i protivnika vjere”, naglasio je nadbiskup Barišić pozivajući okupljene vjernike na još zauzetije nasljedovanje svetaca koji nas kao poveznica između neba i zemlje neprestano pozivaju na život dostojan čovjeka.

Na poticajnim riječima i čestitki povodom proslave sv. Klementa mučenika nadbiskupu je u ime svih vjernika zahvalio don Pavao Banić, katedralni župnik i dekan Makarskog dekanata.

Svečana koncelebracija u makarskoj prvostolnici povodom blagdana sv. Klementa mučenika i ove je godine tradicionalno završila izlaganjem svečevih moći, te pjevanjem himne u čast nebeskog zaštitnika grada pod Biokovom.