Budi dio naše mreže
Izbornik

U Novoj Kapeli proslavljena svetkovina svete Klare Asiške

Nova Kapela (IKA)

Svečanu euharistiju u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u Novoj Kapeli u srijedu 12. kolovoza, na svetkovinu svete Klare Asiške – zaštitnice Općine predslavio je prefekt Franjevačkog sjemeništa u Slavonskom Brodu o. Siniša Pucić, OFM.

Fra Siniša je u homiliji okupljenim vjernicima približio lik i djelo svete Klare iz Asiza, suosnivačice drugoga franjevačkog reda – sestara klarisa. Sv. Klara je živjela u 13. stoljeću i svojim življenjem ostala je do danas uzor potpunog predanja i zaljubljenosti u Krista. Klara je bila nadasve „franjevka“ u shvaćanju i prihvaćanju koncepta evanđeoskoga siromaštva kako ga je zamislio sveti Franjo.

Razmatrajući Isusovu evanđeosku poruku Ja sam trs, vi loze. Tko ostane u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda; jer bez mene ne možete učiniti ništa (…) Ako budete držali moje zapovijedi, ostat ćete u ljubavi mojoj; kao što sam ja držao zapovijedi Oca svojega i ostajem u ljubavi njegovoj (Iv 15,5.9), fra Siniša je kazao da je upravo sv. Klara potpuno živjela tu ljubav za Gospodina i svima ostavila primjer ustrajnosti u vjeri usprkos svim protivnim vjetrovima i ovosvjetovnim ponudama.

Misu su suslavili domaći župnik vlč. Goran Mitrović, župni vikar vlč. Kristian Perić, umirovljeni svećenik vlč. Antun Capan, te fr. Ante Kazoti, OP.

Nakon mise, u povodu proslave Dana Općine, pred spomen-obilježjem braniteljima poginulima u Domovinskom ratu, molitvu za njihove duše predmolio je župni vikar vlč. Kristian Perić, nakon čega su predstavnici roditelja i članova obitelji poginulih hrvatskih vitezova, braniteljskih udruga, policije, Općine Nova Kapela i Brodsko-posavske županije položili vijence i odali dužnu počast.