Budi dio naše mreže
Izbornik

U Novoj Topoli obilježena 32. godišnjica smrti vlč. Ratka Grgića

Nova Topola (IKA)

Tridesetdruga godišnjica mučeničke smrti župnika Ratka Grgića, koji je nasilno odveden iz župne kuće i do danas mu sudbina nije razjašnjena, niti mu se zna za grob, obilježena je u nedjelju 16. lipnja 2024. u Novoj Topoli.

Misu u župnoj crkvi sv. Josipa predslavio je banjolučki biskup Željko Majić.

U homiliji je protumačio naviještene svetopisamske tekstove, a zatim je citirao sv. Pavla, koji u Poslanici Rimljanima pita: „Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolje, tjeskoba, progonstvo, glad, golotinja, pogibao, mač?“

Biskup je zajedno sa sv. Pavlom odgovorio da je uvjeren da nas „ni smrt, ni život, ni anđeli, ni vlasti, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni dubina, ni visina, ni ikoji drugi stvor neće moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu“.

Osvrćući se na svjedočki život vlč. Ratka Grgića, posebice u vrijeme Domovinskog rata kada su mu mnogi savjetovali da se skloni, biskup je istaknuo njegove riječi koje je ponavljao: „Kapetan uvijek posljednji napušta brod.“

Završavajući homiliju pozvao je sve da molitveno prate započeti proces prikupljanja svjedočanstava i poruke krjeposnog života in odium fidei ubijenih svećenika Banjolučke biskupije i časnih sestara, kako u Drugom svjetskom tako i u Domovinskom ratu, radi njihova uzdizanja na čast oltara i ubrajanja među blaženike Crkve.

Također, sve je pozvao i na molitvu za vlč. Angela Bartulicu, teško bolesnog župnika u Novoj Topoli.

Misu su suslavili mons. Karlo Višaticki, vlč. Pero Ivan Grgić, o. Zvonko Topić, o. Tomislav Topić i vlč. Jerko Klinc. U slavlju su sudjelovale i sestre klanjateljice Krvi Kristove te nekoliko vjernika.

Nakon misnog slavlja, svi nazočni su se u procesiji uputili do spomen-ploče na župnoj kući, gdje su za ubijenog župnika izmolili opijelo.