Budi dio naše mreže
Izbornik

U Osijeku predstavljena knjiga o osobnom pozivu

Osijeku (IKA)

Knjiga „Osobni poziv. Duboka preobrazba kroz duhovne vježbe“ prof. dr. o. Herberta Alphonsa, D.I., u prijevodu Milivoja Vodopije i Marice Čunčić, objavljena u nakladi Marignacije, predstavljena je u ponedjeljak 15. travnja u sklopu korizmenih susreta Udruge katoličkih intelektualaca u klubu knjižare Nova u Osijeku.

O knjizi – kojom izdavačka kuća Marignacija daje svoj doprinos razmišljanju o pozivu i razlučivanju u ljudskom i kršćanskom život, – govorile su dopredsjednica Udruge katoličkih intelektualaca Miriam Goll, prof., urednica i prevoditeljica knjige dr. Marica Čunčić i savjetnica u Veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici Zlata Penić Ivanko. U glazbenome dijelu promocije nastupio je oboist Dejan Činčurak, član opernog orkestra a narodnog kazališta u Osijeku.

Moderatorica prof. Miriam Goll je predstavljajući naslov knjige kazala kako Bog upućuje svakome od nas osobni poziv, što nije neminovno odabir zanimanja ili staleža: bilo da se radi o osobi koja se želi zarediti, živjeti u braku ili je riječ o osobi koja živi životom posvećenog laika. „U životu u kojem u jednom danu imate više uloga, baš to na što ste pozvani pomoći će vam da tu svoju raspršenost ponovno stisnete u taj točno vama namijenjeni osobni poziv“, istaknula je Goll.

Za knjigu „Osobni poziv“ urednica i prevoditeljica knjige dr. Marica Čunčić dala je okvir rekavši: „Osobni poziv govori o našem identitetu, opisuje vrhunac personalizma“. Svi smo u potrazi za svojim poslanjem, jer je u svakoga od nas usađena ta želja da ga imamo. Govorila je o važnosti čovjekova identiteta za moralni i narodni život, o personalizmu, kršćanskom shvaćanju osobe, osobnim pozivima u Svetom pismu, poznavanju autora, isusovca Herberta Alphonsa; donijela je nekoliko primjera iz duhovnih vježbi u Programu Injigo, a na kraju je govorila o značenju osobnog poziva za mlade.

Premda o. Alphonso u literaturi nije naišao na temu osobnoga poziva, dr. Čunčić je osobni poziv povezala s personalizmom. „Za razliku od kolektivizama, kao što su fašizam, nacizam i komunizam, personalizam drži do osobe. Oni koji su u vrijeme kolektivizama zastupali personalizam bili su progonjeni. Personalizam je izvorno kršćanski. Mi znamo da je Bog osoba: Otac je osoba, Sin je osoba, Duh Sveti je osoba. Druga božanska osoba dobila je još jednu narav, osim božanske ima i ljudsku narav, i u Bogu čovjeku vidimo primjer kakve osobe bismo mi trebali biti.“ Kazala je: „Ostvarenje osobnog poziva jest u Isusu Kristu, što svakome daje neotuđivo dostojanstvo, najdublji smisao njegovoj osobnoj povijesti, talentima i okolnostima života, koji se spajaju u plodonosno poslanje. Svaki od nas odražava Isusa Krista na neponovljivo jedinstven i sebi svojstven način koji je ujedno najveća slava Božja, naša najdublja radost, a za naše bližnje i društvo najveća korist.“ Duhovne vježbe sv. Ignacija privilegirano su mjesto za pronalazak osobnog poziva, zaključila je dr. Čunčić.

Savjetnica Penić Ivanko kratko je predstavila službu koju obavlja pri Veleposlanstvu. Objasnila je specifičnost vatikanske diplomacije koja se očituje u prožimanju posvećenog života, poslanja i državne službe. Podsjetila je publiku kako su mladi i izbor njihova poziva vrlo aktualna tema u Vatikanu i potaknula prisutne na čitanje apostolske pobudnice „Christus vivit“ („Krist živi“), upućene mladima i cijelom Božjem puku, predstavljene 2. travnja u Vatikanu. Riječ je o dokumentu koji je plod biskupske sinode u listopadu prošle godine u Vatikanu o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“.

Knjiga „Osobni poziv. Duboka preobrazba kroz duhovne vježbe“ predstavljena je još  u župi Svih svetih u Đakovu 24. ožujka i u Pastoralnom centru sv. Bono pri župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru 13. travnja, objavljeno je na mrežnim stranicama injigo.com.

Ključne riječi:
Osijek predstavljanje knjige