Budi dio naše mreže
Izbornik

U Osijeku svečano otvorena osma jesenska kampanja 40 dana za život

Osijek (IKA)

Cjelodnevnom molitvom svete krunice ispred Kliničkog bolničkog centra Osijek (zapadni ulaz) u Osijeku je 22. rujna 2021. počela jesenska kampanja Inicijative 40 dana za život koja traje do svetkovine Svih svetih.

U povodu početka 16 molitvenog okupljanja u okviru osme kampanje u Osijeku, slavljena je večernja euharistija u župnoj crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Retfali koju je predslavio župni vikar Krešimir Iljazović i suslavio isusovac o. Sebastijan Šujević.

Predslavitelj je na početku istaknuo da je nakana za uspješan početak ovogodišnje jesenske kampanje. Kampanja je stavljena pod zaštitu sv. Mihaela arkanđela i Bezgrješnog Srca Marijina.

Vlč. Iljazović je u propovijedi promišljao o evanđeoskom ulomku (Lk 9, 1 – 6) kazavši da su i današnji volonteri poput dvanaestorice koji „krenuše: obilazili su po selima, navješćivali evanđelje i liječili posvuda“, kuda ih Bog šalje navješćivati, oslonjeni na Boga i Božju providnost

„Večeras krećemo u poslanje koje Gospodin stavlja pred nas – zaštitu nerođenih. Temelj kršćanskoga poslanja je vjera s kojom hodimo na put s Gospodinom“, poručio je.

Na večernjoj euharistiji okupili su se volonteri Inicijative 40 dana za život, Udruge Betlehem, redovnice Družbe sestara Naše Gospe i župne molitvene skupine.

Liturgijsko pjevanje predvodila je župljanka Danica Andrašević.

Poslije mise, vjernici, angažirani zagovornici za zaštitu života od prirodnog začeća do prirodne smrti, krenuli su u procesiji s kipom Majke Božje s Djetetom Isusom, od crkve do središta Retfale s križem krajputašem (uz raskrižje Petefijeve i Strossmayerove ulice) gdje je održana pobožnost otajstva krunice. Hodeći su pjevali marijanske pjesme i nosili upaljene lampione.

Pri molitvenom sabiranju o. Sebastijan Šujević u duhovnom poticaju je molio: „Utječemo se, pod Kristovim križem njemu koji je za nas trpio raspet na križu, umro i uskrsnuo, Bogu pod križem; križem koji izbor iskustva i zahvata Duha Svetoga; križem nade, rađanja nemoćnog djeteta, boli, patnje i smrti djeteta, ali i uskrsnuća i pobjede. Molimo te za sve majke koje nose djecu, a zbunjene su bez podrške. Molimo za očeve koji se ne snalaze da znaju kako biti dobri očevi i supruzi. Donosimo ti sve patnje i boli nerođene djece čiji su životi nasilno prekinuti, čijom su smrću nasilno zaustavljena pokoljenja nove djece i njihovih života u krilu obitelji.“

Nakon zajedničke pjesme Zdravo Djevo, vlč. Šujević zazvao je blagoslov na volontere. Istaknuo je da je veoma ponosan na molitelje te da je „Isus u svakomu trenutku s moliteljima, donosi milosti roditeljima i ljubav Božju koja mijenja ljudska srca“. Istaknuo je da je kršćanska dužnost moliti za dar vjere i obraćenje.

Sabranima je u ime Inicijative 40 dana za život zahvalio Predrag Pavičić. Podsjetio je da se ekumenska pro-life jesenska kampanja održava u 34 hrvatska grada, uključujući Osijek. Pozvao je na miroljubivo, ekumensko molitveno bdijenje od 6:30 do 18:30, osobno djelovanje molitvom i postom kod kuće i sudjelovanje u svakodnevnim molitvenim nakanama Inicijative. Svi koji se žele pridružiti bdjenju svoj termin za moljenje krunice mogu dogovoriti s volonterima na mjestu molitve ispred KBC-a Osijek.