Budi dio naše mreže
Izbornik

U Osijeku započela Molitvena osmina

Osijek (IKA)

Molitveni ekumenski hod Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, uz geslo „Teži sa samom pravdom“ (Pnz 16, 18-20), započeo je u Osijeku 18. siječnja u katoličkoj župnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda, slav.ap.

Nakon večernje mise, molitveno slavlje započelo je ulaznom procesijom predstavnika Reformirane kršćanske (kalvinske) Crkve, Srpske pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve. Procesiju je pratila ulazna pjesma vjernika. Slavlje Božje riječi i molitvu za jedinstvo kršćana predslavio je Alojz Kovaček, župnik župe Sv. Ćirila i Metoda, uvodno rekavši: „Ove godine tema molitvene osmine za jedinstvo kršćana, koju su odabrale Crkve u Indoneziji, glasi: ‘Teži za samom pravdom’. Ova je tema imperativ zbog situacija koje neprestano dovode do novih podjela i suprotstavljanja.

Sada, dok smo zajedno sabrani u molitvi, prisjetimo se da je naš poziv, kao članova Kristova Tijela, da slijedimo i utjelovljujemo pravdu. Naše jedinstvo u Kristu daje nam snagu da sudjelujemo u borbi za pravdu i promicanje dostojanstva života.“

Predslavitelj Kovaček ponaosob je izrazio dobrodošlicu predstavnicima crkvenih zajednica. Darko Turšić, pastor Reformirane kršćanske (kalvinske) Crkve u Kotlini i ujedno tajnik Ekumenskog povjerenstva Osječke regije, istaknuo je dugu tradiciju molitvenoga zajedništva u Osijeku, postojanost vjere i radost što se u osmini sabiremo i slavimo Krista.

„Nama je živjeti samoga Boga, samoga Krista i svojim djelima objaviti što vjerujemo – da svi budu jedno. Sve što je stvoreno, stvoreno je od Boga da bude vječno. Bog nije došao spasiti dio ljudi nego čitav svijet“, kazao je jerej Goran Todorović, svećenik Srpske pravoslavne Crkve u Bijelom Brdu, koji je okupljene pozdravio i u ime episkopa osječko-poljskoga i baranjskoga gospodina Heruvima.

Župnik Kovaček zahvalio je spomenutima na dolasku te pozdravio Mariju Krivić, članicu Ekumenske koordinacije Osječke regije i evangelizatoricu u Katoličkoj laičkoj zajednici Molitva i Riječ. U drugomu dijelu bogoslužja izrečena je molitva kajanja i zajednički se pjevanjem slavilo Boga, dok je u trećemu dijelu (Navještaj Riječi Božje) domaći župljanin Stjepan Leko pročitao ulomak iz knjige proroka Amosa (Am 5.21-25). Evanđeoski navještaj (Lk 11.37-44) pročitao je Mario Žigman, studentski kapelan osječkoga Sveučilišta.

Uslijedilo je predslaviteljevo duhovno razmatranje potaknuto prethodnim čitanjima uz naglasak na to kako „Isus nas podsjeća da je vanjski znak pravoga čašćenja Boga pravedno ponašanje“. Podsjećajući da se i pod plaštom kršćanstva čine nepravde, Kovaček je zaključio: „Mi predstavnici Crkava zajedno s odgovorni za (ne)jedinstvo kršćana. Na početku molitvene osmine preispitajmo svoje srce i učinimo da naša vjera bude izraz žive pobožnosti. Pozvani smo živjeti pravednost koja od Boga dolazi.“

Predslavitelj je pozvao  na čin obvezivanja na pravdu, milosrđe i jedinstvo, a molitvu su predmolili Mario Žigman i Luka Ivković, župni vikar domaće župe. Uslijedio je poziv vjernicima neka na papir napišu djelo kojim će konkretizirati svoje pojedinačno opredjeljenje za zajednički rad na pravednosti i svako je djelo darovano kao prinos. Potom su vjernici pružili jedni drugima ruku u znak pomirenja, obnovili svoj krsni poziv, zajednički izmolili molitvu Gospodnju (Očenaš) te je molitveni hod u crkvi završio pjesmom i blagoslovom. Dok je pjevana završna pjesma, vjernici su uzimali papirić s napisanim djelom za koje će moliti i djelatno ga ostvarivati. Uz spomenute svećenike u molitvenom zajedništvu su sudjelovali predsjednik Ekumenske koordinacije Osječke regije i član Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog Antun Japundžić, zatim o. Ljubomir Sturko, župnik grkokatoličke župe Krista Kralja u Osijeku, Ivan Jurić, župnik župe Preslavna Imena Marijina, sestre sakramentinke i bazilijanke.