Budi dio naše mreže
Izbornik

U Osijeku završena devetnica Gospi Osječkoj uz slavlje Bezgrešnog začeća BDM

Osijek (IKA)

Proslavi svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Osijeku prethodila je devetnica u čast Gospi Osječkoj održana u franjevačkoj crkvi Sv. Križa u Tvrđi. Tradicionalno su u devetnici, od 29. studenog do 7. prosinca, sudjelovale sa svojim župnicima, župnim vikarima, zborovima i orguljašima vjernici župa osječkih dekanata.

Hodočasnici su predmolili večernju marijansku pobožnost, slavili mise uz liturgijsko pjevanje župnih zborova, a slavlja su završavala posvetnom molitvom Gospi Osječkoj koju je predmolio fra Ante Perković, OFM, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Križa, ujedno započinjući sa slaviteljima zavjetni ophod oko oltara praćen marijanskom pjesmom. Radosna zajedništva završavala su zahvalom domaćina i druženjem u samostanu. Posebno svečano bilo je na dvjema posljednjim večerima devetnice.

Na spomendan sv. Nikole (6. prosinca) u samostanskoj kapelici, uoči pobožnosti, priređen je jednosatni popodnevni program u čast Čuvarice grada Osijeka kojemu su uz Osječane pribivali hodočasnici Srijemske biskupije iz franjevačke zajednice u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Zemunu uz vodstvo fra Željka Paurića, OFM, gvardijana u Zemunu, bivšega rektora crkve i kasnije gvardijana Franjevačkog samostana sv. Križa u Tvrđi te promicatelja poratnoga organiziranog hodočašćenja osječkih župa u crkvu Sv. Križa posvećenu 1732. godine. U duhovnom programu, uz vodstvo patera Paurića, su sudjelovali kantautor Dubravko Lažeta, autor himne Svetoj Gospi Osječkoj (Santa Maria Esekiensis) i članice osječkoga Društva pjesnika „Antun Ivanošić“ Nevenka Špoljarić i Helena Kaladić s pjesmama posvećenim Gospi Osječkoj. S posebnom pozornošću hodočasnici su pogledali dokumentarne filmove „Povratak kipa Gospe Osječke“ i „Od Gospina posjeta Papi do Papina posjeta Gospi“ (produkcija tvrtka Ypsilon, autor teksta Ž. Paurić).

Misno slavlje 6. prosinca u čast Gospe Osječke predvodio je vlč. Ivica Rebić

Prvi film prati povijesni događaj pohoda i povratka kipa BDM s djetetom Isusom u naručju – Osječku Gospu, koji je nakon posudbe u Osijek vraćen 25. listopada 1998. iz mađarskog marijanskog svetišta Mariagyud. Ispričana je sudbina gotičkog kipa koji je u Tvrđu k franjevcima došao 1703. iz franjevačkoga samostana u Gyudu kako bi bio spašen od Rakoczijevih pobunjenika, a kasnije dozvolom crkvenih i državnih vlasti ostaje trajno u osječkom utočištu i 1752. biva stavljen u središte oltara ispod križa. U pisanim spomenicima naziv Gospa Osječka prvi put se spominje 1758., a 1762. naziva “Premoćna Majka, Gospa Osječka”.

Drugi film podsjeća kako od 1967. osječke župe hodočaste u crkvu u devetnici na blagdan Bezgrješne, a nakon Domovinskoga rata gradonačelnik uz Dan grada Osijeka (2. prosinca) donosi zahvalni buket cvijeća ispred kipa Gospe i pali se prva adventska svijeća u Osijeku. Ova tradicija traje od 1994., godine krunjenja kipa Gospe Osječke s malim Isusom obnovljenim krunama koje je u veljači 1994. u Vatikanu blagoslovio papa Ivan Pavao II, a krunjenje u Osijeku obavio apostolski nuncij u RH nadbiskup Giulio Einaudi na Blagovijest (25. ožujka). U filmu je prikazno kako je kip Gospe Osječke dočekao 7. lipnja 2003. Svetog Oca na zrakoplovnom uzletištu Klisa tijekom njegova pastirskoga pohoda Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji i tada je Papi darovana spomen medalja u srebru s likom Gospe Osječke (autor Brane Crlenjak, prof., iz Vukovara).

U drugome dijelu programa gostima je ispovjesno o ratnim stradanjima u Vukovaru i uzničkim danima u srbijanskom logoru govorio gvardijan Perković, naglasivši pobjedonosnu snagu vjere. Nakon programa održana je pobožnost u crkvi predvođena župljanima iz Josipovca čiji je župnik vlč. Ivica Rebić predvodio misu razmatrajući u propovijedi ulogu BDM kao vjerne slušateljice Božjega glasa te naglasio kako i mi imamo uzor u Marijinu slušanju srca iz kojeg počinje dijalog Boga i čovjeka, čovjeka i Boga, podsjećajući na starozavjetne primjere neslušanja Božje riječi i neposluha Bogu. Misu su suslavili franjevci Perković i Paurić te lazarist Petar Tašev iz Beograda.

Na uočnicu svetkovine Bezgrešnog začeća BDM, 7. prosinca, svečano euharistijsko slavlje je predvodio i propovijedao župnik župe Uzvišenja sv. Križa vlč. Ivica Martić, a suslavili su gvardijan Perković i retfalački župni vikar vlč. Božidar Nađ. Misu je glazbom animirao mješoviti zbor župe Uzvišenja sv. Križa uz ravnanje i orguljsku pratnju s. Samuele Markanović (Družba Marijinih sestara čudotvorne medaljice). „Došašće je vrijeme u kojem čekamo Boga. Krist želi da ponajprije uredimo dušu, a ne kuću. Stoga svima preporučam da ovaj Božić obave sezonsko čišćenje duše dobrom ispovijedi, da prozrače svoje domove tako što će pustiti svježinu Duha Svetoga u svoj život, da operu zastore na svom srcu, uklonivši sve brige i tjeskobe, a prazne površine u dnevnom boravku ukrase nadom i radošću. Najbolji pokloni za one koje volimo su strpljivost i brižno slušanje, sve ostalo si mogu kupiti sami. Nema većeg dara za djecu od dara vjere, pričajte im o svojem obraćenju i koliko vama Bog znači u životu! Naravno, da biste u svemu tome uspjeli, potrebna je disciplina duha i već rečeno: molitva, post, sakramenti i Sveto pismo“, istaknuo je u homiliji vlč. Ivica Martić.

Vjernici nakon mise slavljene u subotu 7. prosinca.

Središnje prijepodnevno euharistijsko slavlje Bezgrešnog začeća BDM u nedjelju 8. prosinca predvodio je mjesni poglavar isusovačke zajednice u Osijeku o. Ivan Ike Mandurić, DI, a suslavili su gvardijan Perković i ovogodišnji zlatomisnik vikar Franjevačkoga samostana u Tvrđi fra Svetislav Stjepan Krnjak.