Budi dio naše mreže
Izbornik

U Oštarijama obilježena 500. obljetnica tiskanja Marulićeve „Judite“

Oštarije (IKA)

U organizaciji Dobrotvornog podupirajućeg društva Sv. Ivan Pavao II. iz Oštarija i Pučkog otvorenog učilišta Ogulin u Vatrogasnom domu u Oštarijama održano je u petak 30. travnja obilježavanje značajnog datuma hrvatske povijesti i kulture, 500. obljetnice tiskanja prve knjige na hrvatskom jeziku, Marulićeve „Judite“.

Predavanje je održao profesor na Katedri za stariju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Tomislav Bogdan.

Skup je uz epidemiološke norme otvorila predsjednica DPD Sv. Ivan Pavao II. Irena Juričić, a među nazočnima su bili župnik Oštarija Pejo Ivkić i sužupnik na Udbini i nekadašnji župnik Oštarija Ante Luketić. Dr. Bogdan je na početku iznio najvažnije činjenice vezane za prvu knjigu tiskanu na narodnom jeziku, splitskoj čakavici koja je tiskana 13. kolovoza 1521. godine u Veneciji i koja je imala još dva izdanja 1522. i 1523. godine, nakon što ju je Marko Marulić napisao 1501. godine.

„Marulić je 20 godina čekao tiskanje svoje knjige, ne iz teoloških razloga već zbog neizvjesnosti novog medija knjige, pošto su do tada bili tiskani samo misali i liturgijski priručnici. Prenošenjem ove starozavjetne priče iz proze u poeziju pisanu dvanaestercem, Marulić je izdao prvi ep na hrvatskom jeziku. Bila je to njegova svjesna odluka da uspostavi narodni jezik, a s epom kao najsloženijom književnom formom se pokazalo da su Hrvati postali zrela zajednica. Do tada su na hrvatskom pisali Dubrovčani, no to je bila samo ljubavna poezija. Marulić je time pokazao osposobljenost hrvatskog jezika za ono za što su tada bili sposobni svi europski jezici. U nedavno nađenim pismima prijatelju Ćipiku u Veneciju Marulić je istaknuo da sada i mi imamo svog Dantea“, pojasnio je. Dr. Bogdan je istaknuo da Judita nije alegorija da je Split ustvari Betulija, već je želio dati ljudima uzor kreposti i moralne čistoće. Želio je tadašnje Splićane učiniti malo hrabrijima i moralnijima. Odgovarajući na pitanje zašto je žena glavni junak, dr. Bogdan je pojasnio Marulićevu želju da u novom renesansnom duhu da potrebitu pouku i ohrabrenje za brojna iskušenja pred kojima su se nalazile. Preko Judite Marulić daje snažnu moralnu pouku da svi budu poput nje. Herojstvo kršćanskog junaka je njegova unutarnja snaga. Judita je spoj biblijskih tema kršćanskog svjetonazora s elaboriranim postupcima antičke epike, te je ona postala uzor hrvatskim književnicima, zaključio je dr. Bogdan.