Budi dio naše mreže
Izbornik

U Petrinji započela s radom prva hrvatska kontejnerska knjižnica

Petrinja (IKA)

Gradska čitaonica i knjižnica Petrinja počela je s radom u kontejneru u neposrednoj blizini Hrvatskog doma u Petrinji. Prva hrvatska kontejnerska knjižnica svoja je vrata otvorila građanima Petrinje i okolnih naselja u srijedu 7. travnja, javlja mrežna stranica Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresima - potresinfo.gov.hr.

Značajan je to doprinos normalizaciji stanja na Banovini i, uopće, vraćanju u redovne životne tokove stanovnika na potresom pogođenom području.

U potresu teško oštećene prostorije Hrvatskoga doma u središtu Petrinje

Nabavku kontejnera, preciznije, više međusobno uvezanih mobilnih jedinica, za smještaj knjižničnoga fonda organizirao je Grad Petrinja. Ministarstvo kulture i medija sudjelovalo je u opremanju i osiguravanju premještanja knjiga na novu privremenu lokaciju. Zbog ograničenoga prostora u novoj kontejnerskoj knjižnici, građanima je na raspolaganju tek četvrtina izvornoga knjižničnoga fonda, odnosno oko 12 tisuća knjiga.

U razornom su potresu teško oštećene prostorije Hrvatskoga doma u središtu Petrinje, u kojemu je izvorno smještena Gradska čitaonica i knjižnica.

Knjige su neposredno nakon prosinačkog potresa pohranjene na sigurnom

Zahvaljujući naporima odgovornih u Ministarstvu kulture i medija knjige su neposredno nakon prosinačkog potresa pospremljene u kutije, izmještene i pohranjene na sigurnom.

Dio fundusa inače iznimno opremljene petrinjske knjižnice od travnja je ponovno na policama dostupan ljubiteljima pisane riječi svih uzrasta, prenosi mrežna stranica Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresima – potresinfo.gov.hr u srijedu 7. travnja.