Budi dio naše mreže
Izbornik

U povodu „Vremena stvorenoga“ održan Četvrti ekumenski glazbeno-molitveni susret „Nek' poteku pravda i mir“

Zagreb (IKA)

U povodu „Vremena stvorenog“ (od 1. rujna do 4. listopada) u Zagrebu, u župnoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina, Jordanovac 110, održan je u subotu 23. rujna 2023. Četvrti ekumenski glazbeno-molitveni susret na temu „Nek' poteku pravda i mir“ (Amos 5, 24).

Susret su organizirali Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i Udruga za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“.

Sudjelovali su molitelji iz kršćanskih Crkava zagrebačkog područja. Katoličku Crkvu predstavljao je predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog preč. Marijan Franjčić, koji je prisutnima prenio pozdrav zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše. Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku Srpske Pravoslavne Crkve predstavljao je jerej o. Mihajlo Žikić, prenijevši prisutnima pozdrav episkopa Kirila, administratora Mitropolije Zagrebačko-Ljubljanske. Predstavnik Makedonske pravoslavne crkvene općine sv. Zlata Meglenska – Zagreb bio je protojerej stavrofor o. Kirko Velinski. Evangeličku crkvenu općinu Zagreb predstavljao je biskup Branko Berić, a Reformiranu kršćansku kalvinsku crkvenu općinu Zagreb – biskup Peter Sen. Baptističku crkvenu općinu Zagreb-Malešnica predstavljao je starješina Nolan Sharp.

U navještaju biblijskih čitanja i prigodnim molitvama na temu pravde, mira i očuvanja Božjeg stvorenja, sudjelovali su i o. Jure Zečević, karmelićanin, tajnik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i pročelnik Katedre ekumenske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu;  o. Petar Kozakijević, đakon Mitropolije zagrebačko-ljubljanske SPC-a; Miljenka Kuridža, članica Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog; dr. Ivić Pašalić, predsjednik Udruge za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“; Tihana Mojsinović, izvršna direktorica iste Udruge; domaći župnik o. Tomislav Magić, isusovac, o. Ivan Pleše, karmelićanin i Marko Grčević, vjeroučitelj. Molitveno iskustvo kršćana zagrebačkog područja glazbenom je dimenzijom obogatila Slavljenička služba Molitvene zajednice Srce Isusovo.

Inicijativa „Vrijeme stvorenog“, na koju pozivaju papa Franjo, carigradski patrijarh Bartolomej i anglikanski canterburški nadbiskup Welby, kao što je već isticano, ima ekumenski karakter i u određenom smislu uključuje katolike, pravoslavce i protestante iz oko 2,2 milijarde kršćana diljem svijeta, u molitvi i djelovanju za zaštitu i očuvanje zajedničkog doma, planeta Zemlje. Započinje 1. rujna, na Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom i traje sve do 4. listopada, spomendana sv. Franje Asiškog, „prijatelja stvorova“ i u tom smislu zaštitnika ekologije.

Dodatne informacije o globalnoj ekumenskoj inicijativi „Vrijeme stvorenog“ dostupne su na mrežnoj stranici inicijative (https://seasonofcreation.org/).

(Jure Zečević)