Budi dio naše mreže
Izbornik

U Puli proslavljena svetkovina sv. Petra i Pavla

Pula (IKA)

Ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske biskupije preč. Željko Zec predsjedao je u srijedu 29. lipnja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, središnjim euharistijskim slavljem u pulskoj Župi sv. Pavla.

Na svetkovinu apostolskih prvaka u pulskoj Župi sv. Pavla u naselju Vidikovac župna svetkovina proslavljena je s tri mise. Jutarnju je predvodio župnik i pulski dekan preč. Milan Mužina. Misu poldanicu predvodio je župnik u Svetvinčentu vlč. Darko Zgrablić, koji je predvodio i trodnevnu duhovnu pripravu. Svečanu večernju euharistiju predslavio je preč. Željko Zec.

Propovjednik je misu započeo pozdravom „Gospodin s vama!“, te je podsjetio da je to pozdrav naslijeđen od Isusovih apostola. Pozvao je okupljene da se zapitaju pronose li dostojno naslijeđenu baklju vjere.

U homiliji, govoreći o pitanju koje Isus postavlja Petru o tome što on, odnosno narod, govori o njegovu identitetu, preč. Zec naglasio je da se svi trebaju zapitati tko je za njih Isus Krist. Govoreći o Petrovu odgovoru predvoditelj je naglasio da je za pravilno poimanje Isusa u svome životu potrebno sudjelovati u župnom zajedništvu. „U zajednici je daleko lakše pronaći odgovore na pitanja vjere i morala“, naglasio je propovjednik.

Dodao je kako je svatko ponaosob pozvan doprinositi životu župne zajednice te je pohvalio značajnu župnu aktivnost u toj župi, jednoj od najvećih u Puli.

Govoreći nadalje o sv. Pavlu, definirao ga je gorostasom vjere, gigantom propovijedanja koji govori da svoju vjeru treba znati obrazložiti i prenijeti, a za to je potrebna snaga Duha Svetoga. Propovjednik je spomenuo Jeruzalemski koncil održan oko 50. godine, kojeg je sazvao sv. Petar apostol. Na tom koncilu odlučeno je da židovski religijski običaji ne obvezuju obraćene pogane. „Po odlukama tog crkvenoga sabora, za postati članom Crkve, bitna je vjera u Trojedinog Boga i pristupanje krštenju“, podsjetio je preč. Zec.

Govoreći o svetim apostolskim prvacima naglasio je da oni pokazuju da su i apostoli bili ljudi sa svojim slabostima, no Crkva i po takvima pronosi baklju vjere kroz povijest. Vjernici također trebaju sudjelovati u tome čitajući Sveto pismo i sudjelujući u praktičnom životu župne zajednice.

Homiliju je zaključio molitvom za Sinodu „Stojimo pred Tobom, Duše Sveti“. Nakon mise održano je prigodno druženje.