Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rijeci obilježen Tjedan molitve za duhovna zvanja

Rijeka (IKA)

Tjedan molitve za duhovna zvanja u organizaciji Nadbiskupijskog djela za zvanja Riječke nadbiskupije obilježen je u četvrtak 22. travnja u Rijeci. Svečanu večernju misu i euharistijsko klanjanje u katedrali sv. Vida predvodio je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić u zajedništvu s voditeljem Nadbiskupijskog djela za zvanja vlč. Josipom Pendom i rektorom Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ preč. Mariom Gerićem.

Kada govorimo o molitvi za duhovna zvanja, skloni smo ju sužavati samo na one koji nisu otkrili ili tek otkrivaju poziv. No, trebala bi to biti molitva i na nas koji smo se odazvali i koji ga živimo, da doista svojim životom i riječima budemo svjedoci Isusa Krista, rekao je u nagovoru riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, ali i dodao da bismo trebali moliti za sve pozive.

„Bog na različite načine zove i ne bi bilo dobro da svi budemo isto. Zato molimo za tu veliku lepezu poziva koji su potrebni Crkvi u društvu, a koje Bog želi ponuditi Crkvi i društvu, da oni kojima je taj poziv upućen – otkriju ga, za njega pripreme i u skladu s onom Božjoj željom za Crkvu i svijet žive“, istaknuo je.

Govoreći o poruci pape Franje uz 58. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, a koju je Sveti Otac povezao uz Godinu sv. Josipa, izdvojio je tri ključne riječi. San – Josip je čovjek koji sanja, ali i mi sanjamo da se ostvarimo u životu. Zbog toga je važno otvoriti se nadahnuću koje nam Bog šalje. To je moguće ako svaki dan zazovemo Duha Svetoga i svoj dan započeti molitvom, rekao je mons. Uzinić te kao drugu riječ koju Papa koristi u poruci – služenje.

„Naš svijet i vrijeme treba nekoga tko će se usuditi napustiti svoj vlastiti komoditet i poslušati glas Duha te služiti ovom svijetu i vremenu. Služiti i živjeti za druge. To je osnovna značajka svakog poziv. Ljubav koja nije zadržana za sebe, nego oslobađajuća ljubav koja oslobađa od svakog egoizma da bi se stavila u službu drugih kao dar“, rekao je te nadodao da nam to pokazuje cijelo Sveto pismo te da je to ono što vodi prema Isusu.

„To je ono što treba voditi svakoga od nas u otkrivanju poziva – otkriti Isusa i onda ići prema drugima i pomoći im da otkriju Isusa, ali ne kao nekoga iz prošlosti, nego kao živoga Krista. Za to je potrebno biti zaljubljen u Krista, a to možemo ako smo otvoreni Duhu Svetom“, rekao je mons. Uzinić.

Kao treću riječ koju papa Franjo navodi u svojoj poruci, a koja je važna, osobito u našem vremenu u kojemu je sve postalo relativno, pa čak i zvanja, mons. Uzinić naveo je vjernost. Nedostatak vjernosti uzrok je da pojedini svećenici, redovnici i redovnice ne uspijevaju ostati u svom pozivu, da su razrušene obitelji i brakovi, da olako dolazi do promjena jednog posla i zvanja drugim zvanjem. Kao da stalno nešto tražimo, upozorio je riječki nadbiskup koadjutor.

Sve što nam je potrebno jest razumjeti: ako smo nadahnuti Duhom Svetim i ako smo oni koji su odlučili služiti i biti poput Krista, trebamo biti vjerni, istaknuo je. Kao uzora za nasljedovanje naveo je sv. Josip kojemu je Bog bio vjeran, a kojemu je Josip odgovorio vjernošću i izvršio poslanje koje je Bog s njim imao. U Josipu se svatko od nas može prepoznati jer je svojim uobičajenim životom postigao nešto izvanredno u Božjim očima, rekao je mons. Uzinić.

„To se i nama može dogoditi. I mi možemo postići nešto izvanredno u našem životu, ali je potrebno dati se voditi Duhu Svetom. Potrebno je ne gledati sebe kako bi sebi ugodili, nego svoj život pretvoriti u služenje iz ljubavi i na kraju, svjesni da je Bog vjeran, ostati vjerni do kraja kako bismo drugima mogli pomoći i postići vrijednost života“, rekao je mons. Uzinić.

Molitveni program mogao se pratiti uz izravan prijenos na Facebook stranici i YouTube kanalu Riječke nadbiskupije.