Budi dio naše mreže
Izbornik

U samostanu Bezgrešne Kraljice Karmela u Sarajevu za prioricu izabrana s. M. Jelena od Krista Kralja

Sarajevo (IKA)

U skladu s odredbom Dikasterija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, u samostanu Bezgrešne Kraljice Karmela u Sarajevu, u utorak 28. ožujka održan je izborni kapitul pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa Tome Vukšića. Karmelska sestarska zajednica za prioricu svoga samostana izabrala je s. M. Jelenu od Krista Kralja (Jelicu Lipić), izvijestila je KTA.

Ovim kapitulom ujedno je dovršen postupak povratka pravne samostalnosti Karmela u Sarajevu.

Prije samog kapitula, sedmeročlana samostanska zajednica sudjelovala je na euharistijskom slavlju koje je u samostanskoj crkvi predvodio nadbiskup Vukšić uz koncelebraciju sudskog vikara Vrhbosanske nadbiskupije i profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Šime Ivelja, kancelara Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladena Kalfića i vlč. Marina Babića, župnog vikara Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u sarajevskom naselju Stup na čijem se području nalazi ovaj samostan.

U propovijedi nadbiskup Vukšić je kazao da je osnovna poruka odlomka iz pročitanog dijela evanđelja po Ivanu (8,21-30) da će oni, koji povjeruju da je Isus Gospodin, baštiniti vječni život. „Povjerovati da On jest Gospodin zapravo je najveći Božji blagoslov, najveća Božja milost. I obratno, ne povjerovati i ne voditi vlastiti život istinom da On jest Gospodin zapravo je najveći grijeh. U toj vjeri da On jest Gospodin okupljeni smo jutros ovdje, kao što smo kao kršćanski vjernici vođeni kroz sve dane svoga života, upravo tom vjerskom istinom: On nas vodi; On nas blagoslivlja; On nas spašava. S Njim ćemo zajedno zauvijek, ako Bog da, jednom živjeti – tako vjerujemo“, istaknuo je nadbiskup Vukšić.

Napomenuvši da na putu ka vječnome životu postoji i iskušenje, vrhbosanski nadbiskup se osvrnuo na pročitani odlomak iz Knjige brojeva u kojem se izabrani narod, kojega Bog izbavlja iz egipatskog ropstva, u jednome času buni protiv svog hoda u slobodu, žaleći zbog dana u ropstvu kad su imali „pune lonce i obilno hrane.“ „Posustaju u vlastitoj vjeri da im je dragi Bog obećao izlazak iz ropstva; da im je obećao novu zemlju, zemlju slobode, zemlju blagoslova“, kazao je nadbiskup Vukšić dodajući „da smo i svi mi u istom iskušenju pri svakom hodu izlaska iz ropstva grijeha.“

„Umrijet ćete u ropstvu grijeha, kaže Isus, ako ne budete povjerovali da ja jesam; umrijet ćete u svom ‘egipatskom ropstvu’ iz kojega su svi pozvani ‘izići u obećanu zemlju, u novo nebo i novu zemlju’; zajedno s Isusom uskršavati prije svega na duhovni i moralni način u svom životnom hodu prema obećanoj zemlji, prema blagoslovu, prema spasenju, prema vječnosti“, kazao je nadbiskup Vukšić pojasnivši da su ta iskušenja i pojedinačna i narodna i društvena, kao i na području kulture, misli, crkvenoga života, pojedinačnih zajednica i na području pojedinih vjernika.

„Svi mi dobro znamo da je ‘izlazak iz ropstva’, ‘izlazak iz prošloga’ i ‘prelazak u novo’ nešto na što smo stalno pozvani i kao pojedinci, i kao Crkva, i kao narod i kao pojedine crkvene zajednice“, kazao je nadbiskup koji je propovijed završio poticajnim riječima upućenim samostanskoj zajednici: „Danas se u ovom samostanu nalazimo doslovce na početku ‘novoga načina’, ‘novoga stila’, ‘novoga hoda’ prema obećanom Božjem blagoslovu prema ‘novoj zemlji’. Oslobođenje neka bude, u duhovnom smislu, prije svega naš životni program, naročito u ovo korizmeno vrijeme koje zapravo nije ništa drugo doli ‘izlazak iz ropstva’; hod izlaženja iz ropstva u pravcu slobode koja se zove ‘Božji blagoslov’. Molimo stoga dragoga Boga da, prije svega, svakome od nas ovdje jutros prisutnome podari milost hrabrosti i u tom hodu prema obećanoj zemlji i obećanom nebu. Neka blagoslovi i ovu zajednicu koja na kontemplativni način unutar toga našega zajedničarskoga i pojedinačnoga ‘hoda prema nebesima’ sudjeluje moleći Božji blagoslov: i za pojedince, i za Crkvu, i za narod, i za svoju zajednicu i za ovaj grad… za sve ljude kako bi, hodeći u dobru, bili blagoslov sebi drugim ljudima, drugoj braći i sestrama i kako bi bili odraz slave Božje na ovome svijetu. Drage sestre, neka vas na tom putu oslobođenja i posvećenja, zajedno sa svima nama, blagoslovi dragi Bog!“, poručio je pastir Crkve vrhbosanske.

Nakon mise uslijedio je kapitul pod predsjedanjem nadbiskupa Vukšića i u nazočnosti sudskog vikara Ivelja i kancelara Kalfića. Nakon što su svi zajedno otpjevali himan „O dođi Stvorče, Duše svet“ i izmolili molitvu Gospi „Pod obranu se tvoju utječemo“ te zazvali zagovor Kraljice, uresa Karmela, sv. Josipa, sv. Terezije Avilske, sv. Ivana od Križa i svih svetih karmelskog reda, nadbiskup Vukšić uputio je kratki nagovor. U skladu s Konstitucijama bosonogih sestara reda Blažene Djevice Marije od gore Karmela, za prioricu je izabrana s. M. Jelena od Krista Kralja. Nadbiskup Vukšić je potvrdio izabranu prioricu samostana s naslovom Bezgrešne Kraljice Karmela u Sarajevu, a izabrane su i dvije savjetnice. Uputio je i čestitku izabranoj priorici i cijeloj sestarskoj karmelskoj zajednici te obećao da će im i dalje biti potpora u skladu sa svojom službom. Zahvalio je i ohrabrio sestre da nastave biti oaza molitve za cijelu Vrhbosansku nadbiskupiju i za sve ljude u Bosni i Hercegovini te zamolio da i njega prate molitvom u obavljanju povjerene mu pastirske službe.