Budi dio naše mreže
Izbornik

U Sarajevu održana IV. Kulturno-vjerska baština Hrvata BiH

Sarajevo (IKA/KTA)

Radnim sastancima i događanjima te svečanim programom u Multimedijalnoj dvorani Franjevačkog međunarodnog, studentskog centra na Kovačićima u Sarajevu je od 17. do 19. lipnja održana manifestacija IV. Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine, prenosi KTA.

Manifestacija je pod pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Humanitarno-karitativne organizacije Kruh svetog Ante Sarajevo održana pod geslom Vratimo nadu zavičaju. Programu je prethodila Večer Hrvatske matice iseljenika na kojoj se razgovaralo o budućoj suradnji te projektima koje će se realizirati u Bosni i Hercegovini.

Program drugog dana manifestacije započeo je prijemom kod ministra Franjevačke provincije Svetoga Križa Bosne Srebrene fra Zdravka Dadića. Prijemu su nazočili definitor i ekonom fra Vinko Sičaja, definitor fra Miro Relota, ravnatelj Središnjeg ureda HKO-a Kruh sv. Ante fra Petar Karajica, samostanski i župni vikar iz Samostana sv. Ilije u Zagrebu i idejni pokretač manifestacije Vratimo nadu zavičaju fra Stipo Karajica te delegacija Hrvatske matice iseljenika i Hrvatske poštanske banke iz Zagreba na čelu sa ravnateljem HMI-ja Mijom Marićem.

Velika nam je čast i odgovornost što je Hrvatska matica iseljenika odlučila ovakav vrijedan projekt organizirati u Sarajevu jer Hrvatima koji žive na ovim prostorima velika je to nada u neko bolje i sretnije sutra – rekao je na prijemu provincijal Dadić.

Nakon prijema slavljena je misa u molitvenom prostoru sv. Nikole Tavelića koju je predvodio provincijal fra Zdravko Dadić, u zajedništvu s generalnim vikarom Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađanom Ćosić, i franjevcima fra Petrom Karajicom, fra Stipom Karajicom, fra Mirom Relotom, fra Mirkom Majdandžićem, fra Vinkom Sičajom i fra Petrom Jelečem, sudionicima manifestacije, te gostima i uzvanicima. Pod misom su pjevali bogoslovi Franjevačke teologije u Sarajevu, pod ravnanjem maestra fra Emanuela Josića. Prije same mise uslijedio je i mimohod sudionika programa manifestacije.

U Multimedijalnoj dvorani Franjevačkog međunarodnog, studentskog centra u Sarajevu nastupili su čuvari kulturne i vjerske baštine Hrvata u središnjoj Bosni i Sarajevu: HKD Napredak, Kreševo, HPD Matija Gubec Bakovići, Fojnica, HKUD Ognjišta, Lug-Brankovići, IFD Župa Potkraj, Turbe, Tamburaši iz Vareša, Kreševa i Fojnice te bogoslovi Franjevačke teologije u Sarajevu, pod ravnanjem maestra fra Emanuela Josića.

U pozdravnim govorima pokrovitelja i organizatora istaknuto je da se manifestacija tradicionalno priređuje s ciljem međusobnog povezivanja Hrvata u BiH i matičnoj domovini Republici Hrvatskoj i šire sa željom vraćanja nade u budućnost zavičaja.

Upoznavanje zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unaprjeđenje kulturnih, obrazovnih, gospodarsko – socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata, kao i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, ciljevi su ovog vrijednog događanja. Program je do sada održan u Zagrebu, Jajcu i Livnu a Hrvatska matica iseljenika vrijedan je most ove suradnje – istaknuo je ravnatelj HMI-ja Mijo Marić, koji je nakon programa otvorio i postavljenu izložbu akademskog slikara fra Perice Petra Vidića.

Izložba je humanitarno-karitativnog karaktera višegodišnjeg dobročinitelja za siromašne i nadarene studente, a dio je programa manifestacije Vratimo nadu zavičaju.

Organizatori manifestacije Hrvatska matica iseljenika i Humanitarno-karitativna organizacija Kruh svetog Ante te prijatelji projekta iz Hrvatske poštanske banke posjetili su Plehan i svetište u obnovi, gdje su se susreli s gvardijanom i župnikom fra Antom Tomasom, samostanskim i župnim vikarom fra Jozom Gogićem i župnim vikarom fra Ivanom Ćurićem. Misu za vjernike iz župe te goste iz Zagreba s gvardijanom predslavio je fra Stipo Karajica u zajedništvu s gvardijanom Tomasom.

Nada u zavičaj i vjera u bolju budućnost iznimno je važna za opstojnost Hrvata u BiH. Projekti poput manifestacije Vratimo nadu zavičaju, svjetlo su im u tunelu i jasna poruka da nisu zaboravljeni – poručio je sarajevski domaćin manifestacije fra Pero Karajica.