Budi dio naše mreže
Izbornik

U Sarajevu počinje Prvi kongres osoba s invaliditetom u BiH

Sarajevo (IKA)

U Sarajevu će od 8. do 10. studenog 2023. godine biti održan Prvi kongres osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, a organizatori Kongresa su Unija organizacija osoba s invaliditetom u BIH, MyRight – Empowers people with disabilities u BIH te Caritas Bosne i Hercegovine, izvijestio je Caritas BiH na svojoj mrežnoj stranici.

Cilj Kongresa je stvoriti široku platformu za diskusiju i postizanje suglasnosti među različitim zainteresiranim stranama o pitanjima od značaja za osobe s invaliditetom, uključujući žene s invaliditetom, te reafirmirati pristup invalidnosti koji se zasniva na konceptu “socijalnog modela i modela ljudskih prava”.

Kongres će okupiti veliki broj organizacija i osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Na kongresu će organizacije i osobe s invaliditetom obraditi neke od značajnih tema poput: Primjena UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u BiH, intersekcionalnost žena s invaliditetom, zapošljavanje osoba s invaliditetom, ishodi kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja, pristupačnost i asistivna tehnologija/pomagala, zaštita djece i ranjivih skupina i rodna ravnopravnost.