Budi dio naše mreže
Izbornik

U Šibeniku otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici”

Šibenik (IKA )

Kao priprava za skori blagdan sv. Nikole Tavelića te u povodu svetkovine Svih svetih, u Samostanu sv. Frane, točnije u Muzeju sv. Frane u Šibeniku u petak 2. studenoga šibenski biskup Tomislav Rogić otvorio je izložbu „Hrvatski sveci i blaženici“ sakralne galerije Laudato iz Zagreba.

Izložba je retrospektivni prikaz odabranih djela nastalih posljednjih deset godina, a svoje radove izlažu Ana Maria Botteri, Ivana Ćavar, Hrvoje Marko Peruzović, Maja Vidović, Anto Mamuša, Josip Botteri Dini i Branimir Dorotić. Oni su svojim radovima predstavili sv. Nikolu Tavelića, sv. Leopolda Bogdana Mandića, sv. Marka Križevčanina, bl. Augustina Kažotića, bl. Gracija iz Mula, bl. Ozanu Kotorsku, bl. Alojzija Stepinca, bl. Mariju Propetog Isusa Petković, bl. Ivana Merza, bl. Drinske mučenice, bl. Miroslava Bulešića, bl. Serafina Kodića Glasnovića, bl. Antona Muzića, kao i Ivana Trogirskog, bl. Otona iz Pule, bl. Jakova Zadranina, bl. Julijana iz Bala i bl. Katarinu Kosaču Kotromanić.

Govoreći o izložbi, likovni kritičar prof. Stanko Špoljarić podsjetio je kako je izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, galerije sakralne umjetnosti „Laudato“, doživjela devet izdanja na kojima su afirmirani hrvatski umjetnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine donijeli svoj doživljaj velikana Crkve u Hrvata. Ovogodišnja izložba rezime je do sada prijeđenog puta, odabir je po nekoliko slika svakog umjetnika koji su doživljajem i slikarskom vještinom prikazali te divne moralne vertikale i primjere ljubavi Krista u našem narodu, pojasnio je Špoljarić. Prema Špoljarićevim riječima, vrijednost svih dosadašnjih izložbi „vidljiva je kroz njihovu autentičnost, s brojnim originalnim rješenjima, oblikovanih neospornom slikarskom vještinom, utkanom u rafiniranost njihove rukopisnosti stila. U svojevrsnim razgovorima, uzdignutim do meditativnosti molitve, slikari su otkrivali žrtvu, mudrosti i jednostavnosti svetaca, dajući obličje i vlastitim emocijama, ostavljajući prostor i za nedokučivo, i u osjećaju i formi, ali koje se u rastu doživljaja uprisutnjuje u našoj svijesti“.

Posjetitelji izložbu mogu pogledati do 20. studenoga.

Ključne riječi:
blaženici izložba Šibenik sveci