Budi dio naše mreže
Izbornik

U Šibeniku počela trodnevnica pred blagdan sv. Nikole Tavelića

Zagreb (IKA)

U Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku u četvrtak 11. studenoga počela je trodnevnica pred svečev blagdan.

Nakon svečane pjevane Večernje u čast sv. Nikole Tavelića, slijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio rektor svetišta i gvardijan šibenskog samostana fra Ivan Bradarić. Prvi dan trodnevnice bio je u znaku Svjetskog dana siromaha, koji Crkva slavi u nedjelju, a koji ove godine pada na svečev blagdan.

U prigodnoj homiliji, fra Ivan je uvodno podsjetio na povijest Svjetskoga dana siromaha, jedne od inicijativa pape Franje nakon Godine milosrđa, a prvi Dan je obilježen 2017. godine. Potom se osvrnuo na odlomak iz Markova evanđelja koji opisuje Isusov boravak u Betaniji koji je i polazište same poruke s geslom „Siromaha svagda imate uza se“ (Mk 14,7), te istaknuo pojedine dijelove same poruke.

Propovjednik je osobito uputio na dio u kojem Papa tumači kako Isus s njima dijeli istu sudbinu. Njegove riječi kako „siromaha svagda imate uza se“ znači da je njihova prisutnost među nama stalna, no to ne smije dovesti do toga da se na to naviknemo tako da postanemo na to ravnodušni, već nas mora navesti na bezuvjetno dijeljenje života koje nam nije dopušteno prebacivati na druge.

U tom vidu Papa poziva na milostinju i dijeljenje. No, valja znati, da je milostinja ono što činimo s vremena na vrijeme, dok je dijeljenje trajno. „Ova prva riskira da zadovolji one koji je daju i ponizi one koji je primaju; ovo potonje, pak, jača solidarnost i stvara nužne pretpostavke za postizanje pravde. Riječju, vjernici, kad žele osobno vidjeti Isusa i dotaći ga rukom, znaju kome se uteći: siromašni su sakrament Krista, predstavljaju njegovu osobu i upućuju na nj“, naglašava Papa u poruci.

Propovjednik je nadalje naglasio kako nas Papa poziva na preobrazbu, tj. da stvorimo jedan novi mentalitet. Stoga, ovo je poruka svakome od nas da se moramo suobličiti, prepoznati u tome, da upravo ja jesam i trebam biti taj siromah, jer je sam Gospodin uzeo lice i naličje siromašnoga djeteta, siromašnoga evangelizatora, jednoga između nas da nam otkrije od kud dolazi pravo bogatstvo, od Boga, Oca koji je sama ljubav i milosrđe, zaključio je o. Bradarić.