Budi dio naše mreže
Izbornik

U Šibeniku predstavljen putopisno-hodočasnički film „Nikolinom Bosnom“

Šibenik (IKA )

U Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku u petak 9. studenoga predstavljen je putopisno-hodočasnički film „Nikolinom Bosnom“ u produkciji Laudato televizije. Film su predstavili producent filma rektor Svetišta fra Ivan Bradarić, OFMConv., i scenaristica i redateljica Tanja Popec, djelatnica Hrvatske katoličke mreže, urednica na Hrvatskom katoličkom radiju.

Na tragu priprave za proslavu Velikoga jubileja 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole 2020. godine, film prati četverodnevno hodočašće koje je od 28. travnja do 1. svibnja organiziralo šibensko svetište s ciljem oživljavanja sjećanja na misijsko djelovanje Nikole Tavelića u Bosni i Hercegovini. Na hodočašću je sudjelovalo petstotinjak vjernika iz nekoliko hrvatskih gradova koji su tijekom četiri dana posjetiti važnija mjesta današnje franjevačke prisutnosti u Bosni i Hercegovini, kao i važnije povijesne i kulturne znamenitosti te zemlje. Među njima su Tomislavgrad sa svetištem sv. Nikole Tavelića za BiH, franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci, Travnik, Podmilačje, Sarajevo, Mostar, Široki Brijeg.

Film ukazuje i na teološko vrednovanje Tavelićeva mučeništva, posvjećuje štovanje prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca, a uz sve to potvrđuje zajedništvo Hrvata u dvije države.

Okupljeni vjernici imali su prigode vidjeti film nakon večernje mise, dok će premijerno biti prikazan na Laudato TV na blagdan sv. Nikole Tavelića, u srijedu 14. studenoga, a na Televiziji Šibenik u subotu 17. studenoga u 21.05 sati.