Budi dio naše mreže
Izbornik

U Sisku održan Svećenički dan Sisačke biskupije

Zagreb (IKA)

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak 7. listopada u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem sisačkog biskupa mons. Vlade Košića.

Predavanje prof. Maja Jakšić iz tima za psihološko-duhovnu pomoć traumatiziranim osobama od potresa 

Predavanje na temu „Sindrom sagorijevanja i zamora suosjećanja u svećeničkom pozivu i komunikacija u kriznim situacijama“ održala je članica tima za psihološko-duhovnu pomoć traumatiziranim osobama od potresa prof. Maja Jakšić.
Govoreći o sindromu sagorijevanja prof. Jakšić je pojasnila kako taj sindrom označava nesuglasje i neusklađenost između zahtjeva posla i osobnih mogućnosti, želja i očekivanja da se tim zahtjevima udovolji. Objasnivši rizične skupine rekla je kako tu prije svega spadaju zanimanja koja podrazumijevaju rad s ljudima i čija su obilježja pružanje psihološke, socijalne, zdravstvene, edukacijske, pravne i duhovne pomoći te koja imaju značajan utjecaj na životne odluke i živote ljudi s kojima se radi. U predavanju predavačica je poseban naglasak dala na specifični pastoralni „burn out“ upozorivši na nerazdvojivost poziva svećenika i njegova identiteta te kako od svećenika obično svi imaju velika očekivanja da u svemu budu dobri, kao duhovnici, terapeuti, skupljači sredstava, socijalni radnici, stručnjaci za proračun, organizatori aktivnosti, komunikatori, administratori…

Nijedna trauma nije veća od Boga iako ožiljci ostaju, ali Krist ozdravlja bolna sjećanja

Progovorivši o zamoru suosjećanja prof. Jakšić rekla je kako se on događa svima koji rade s ljudima u situacijama koje zahtijevaju veliku emocionalnu angažiranost. U takvim slučajevima valja prije svega prepoznati znakove izgaranja i umora osjećanja te priznati problem i ne trpjeti u tišini i potražiti pomoć, što nikako nije znak slabosti već snage pojedinca. Kao preporuku svima okupljenima istaknula je pouzdanje u ljubav i vjeru pojasnivši da psihologija i medicina nakon što iscrpe sve strategije stavljaju točku, a u vjeri točka ne postoji već zarez nakon kojeg slijedi punina ljubavi, varijable koja je svakom svećeniku i terapeutu temeljna snaga u radu s ljudima i nadvladavanju poteškoća i strahova.

Govoreći o drugoj temi predavanja, komunikaciji u kriznim situacijama, prof. Jakšić rekla je kako je tijekom pružanja pomoći iznimno važno da se traumatizirana osoba osjeća sigurno, da joj se povrati povjerenje u svijet i život, pomogne da integrira taj doživljaj u postojeće životno iskustvo i da s vremenom uspije ponovo izgraditi svoj unutarnji svijet. U nastavku, na konkretnim primjerima iznijela je i načine nedjelotvornog i djelotvornog načina pružanja pomoći davši poseban naglasak na slušanje bez vrednovanja, moraliziranja, kritika i savjeta. Kao članica tima za psihološku pomoć stradalima od potresa donijela je i svoja iskustva s terena. Ustvrdivši kako posljedice potresa nisu najveći problem na ovom području na kojem prevladava cijeli niz neobrađenih trauma još iz domovinskog rata, a koje su se sada pretvorile u generacijsku traumu koja zahvaća i one rođene nakon rata. Na kraju zaključila je kako nijedna trauma nije veća od Boga te iako ožiljci ostaju, Krist ozdravlja bolna sjećanja.

Biskup Košić predstavio nadolazeće događaje u Sisačkoj biskupiji

U drugom dijelu susreta biskup Košić je navijestio nadolazeće događaje u biskupiji posebno pozvavši sve okupljene na đakonsko ređenje Marina Mlađenovića i Kristijana Pezića koje će se održati u subotu, 23. listopada, u bazilici sv. Kvirina u Sisku. Biskup je najavio i Dan obitelji u subotu, 9. listopada, predstavljanje knjige „Junačka i sveta Hrvatska“ u četvrtak, 14. listopada te otvaranje biskupijske etape sinodalnog hoda Crkve koje će se održati u nedjelju, 17. listopada u Selima.

Svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Tako je voditeljica Ureda za kulturu izvijestila o poduzetim aktivnostima na započetim radovima hitne sanacije crkvi i župnih kuća, a povjerenik za misije vlč. Ivan Faletar progovorio je o planovima za obilježavanje Misijske nedjelje. Voditeljica Ureda za socijalni nauk Crkve Kornelija Marović navijestila je Šesti hrvatski socijalni tjedan i kako se mogu zainteresirani iz Sisačke biskupije uključiti u njegovo praćenje. Povjerenik za mlade vlč. Marijan Štingl potaknuo je na sudjelovanje u novoj sezoni KML, te najavio dekanatske susrete mladih, „Holywin“ koji će se održati 31. listopada u bazilici sv. Kvirina u Sisku i akciju „72 sata bez kompromisa“. Povjerenik za crkvenu glazbu vlč. Robert Jakica pozvao je sve zborove na 2. biskupijski susret zborova krajem studenoga, a povjerenik za duhovna zvanja vlč. Damir Kunić obavijestio je o susretu ministranata u Lasinji koji će se održati ovoga vikenda.

Predavanje na sljedećem Svećeničkom danu 4. studenoga održat će vlč. Anđelo Maly

Sljedeći Svećenički dan održat će se u četvrtak 4. studenoga, a predavanje o Božjoj Riječi održat će doc. dr. sc. vlč. Anđelo Maly.