Budi dio naše mreže
Izbornik

Požari u dvjema crkvama u Sjedinjenim Američkim Državama

Los Angeles/Ocala (IKA)

U Ocali na Floridi 11. srpnja zapaljena je katolička crkva Kraljice mira, a u Los Angelesu je izgorjela crkva u Misiji sv. Gabriela, izvijestila je Catholic News Agency.

Oko 7:30, dok su se župljani pripremali za slavlje mise, 24-godišnji Stephen Anthony Shields, zabio se vozilom u glavna vrata crkve Kraljice mira, polio predvorje gorivom te ga zapalio. Zatim je istim vozilom pokušao pobjeći policiji koja ga je nakon kratke potjere uhitila.

Lokalni mediji izvještavaju kako je Shields rekao policiji da boluje od shizofrenije te da trenutno ne uzima propisane lijekove. Poručio je i kako se probudio u subotu ujutro s „misijom“, kupivši gorivo na obližnjoj benzinskoj postaji. Shields je policijskim službenicima također citirao Sveto pismo, osobito Otkrivenje, izrazivši svoje prigovore protiv Katoličke Crkve. Kako prenosi lokalni Ocala-News, navodno je izjavio i kako razumije posljedice svog čina, dodavši unatoč tomu da je požar bio „odličan“. Sebe je pritom nazivao „kraljem“. Shields je, inače, već od prije poznat policiji, prenijelo je Bitno.

„Zahvaljujemo Bogu što nitko nije ozlijeđen. Pridružujemo se molitvi za oca O’Dohertyja, župljane katoličke Župe Kraljice mira, djelatnike hitnih službi i gospodina koji je uzrokovao ovu štetu“, priopćila je biskupija Orlando. Iz biskupije su dodali kako će se mise nastaviti slaviti u župnoj dvorani već istoga dana navečer, objavila je CNA.


Na drugom kraju SAD-a, u Los Angelesu izgorjela je crkva u misiji sv. Gabriela. Nju je 1771. osnovao sv. Juniper Serra te je zaštićena kao kalifornijska povijesna znamenitost.

Nadbiskup Los Angelesa José Horacio Gómez kazao je kako je „voljena Misija sv. Gabriela arkanđela“ uništena. „Hvala Bogu, nitko nije ozlijeđen“, rekao je te je ustvrdio kako je šteta velika.

„Krov je uništen, a stara crkva teško je oštećena. Sv. Juniperu, moli za ovaj grad, za ovu državu i za ovu zemlju koju si pomogao osnovati.“ Nadbiskup je podsjetio kako je Misija „povijesni kamen temeljac i duhovno srce Los Angelesa i ovdašnje katoličke zajednice“ jer su, 10 godina nakon što su je utemeljili sv. Juniper i franjevci, obitelji iz nje osnovale grad nazvan po asiškoj Porcijunkuli (Gospa od Anđela).

Vatrogasni zapovjednik kazao je kako postoje ozbiljne sumnje u sigurnost građevine. Stoga nije moguće utvrditi uzrok nastanka požara dok stručnjaci ne utvrde stanje statike.

Glasnogovornik nadbiskupije rekao je kako su zbog obnove prije 250. godišnjice izgradnje crkve povijesno vrijedne slike i umjetnine bile uklonjene te nisu bile u crkvi u vrijeme požara.

U SAD-u je u proteklima tjednim u prosvjedima protiv rasizma srušeno nekoliko kipova sv. Junipera, zaštitnika Kalifornije. Unatoč tomu što je „Juniper nastojao obraniti dostojanstvo domorodačke zajednice, zaštititi je od onih koji su je iskorištavali i zlostavljali“, kako je rekao papa Franjo prilikom njegove kanonizacije 2015. u SAD-u, objavila je CNA.

Nadbiskup Los Angelesa José H. Gomez u izgorjeloj crkvi sv. Gabriela / Foto: Angelus News