Budi dio naše mreže
Izbornik

U Slavonskom Brodu obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Slavonski Brod (IKA)

Zahvalni spomen uz Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje održan je u četvrtak 17. i u petak 18. studenog u Slavonskom Brodu u organizaciji Župe Gospe Brze Pomoći, Grada i Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata.

Predvodeći u petak18. studenog u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći misu za poginule, nestale i stradale hrvatske branitelje i civile, župni vikar vlč. Marko Obradović u propovijedi je istaknuo da „svaki put kada pogledamo u Kristov križ molimo Gospodina da nas ozdravi od naših rana, od rana naše prošlosti, od onoga što su nam neprijatelji učinili te povjerujemo da žrtva naših poginulih branitelja nije uzaludna, da su oni u miru kod Gospodina“. Svjestan koliko je zla naneseno Hrvatima tijekom povijesti, napose u Domovinskom ratu, posvijestio je „da smo kao kršćani pozvani na praštanje neprijateljima i na molitvu za njih“, ustvrdivši da samo tako Isus može zacijeliti naše rane, ozdraviti našu prošlost.

„Neka ovaj Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ne bude samo dan tuge. Imamo danas pravo, a možda i obvezu šutjeti cijeli dan. Neka to bude naš pijetet prema njima. U sebi šutimo s radošću, jer znamo da nas Gospodin u tim trenucima kada je bilo najteže nije ostavio, nego je i On patio, bio popljuvan, omalovažavan, mučen, mučki ubijen, ali je taj isti Gospodin kroz naše branitelje, i u nama uskrsnuo, okuplja nas i uvijek će nas okupljati“, zaključio je vlč. Obradović. Misu je animirao veliki župni zbor. Tom prigodom u crkvi je uz ambon bio postavljen i znakovit prigodni pano.

U predvečerje blagdana u četvrtak 17. studenog molitvu kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima predvodio je domaći župnik Anđelko Cindori, a potom su se nazočni Brođani zaputili do Vukovarske ulice gdje su položiti lampione u sklopu tradicionalnog projekta „Da se ne zaboravi – i u mom gradu Vukovar svijetli”. Vukovarska ulica je tako i ove godine zasvijetlila za sve žrtve Vukovara i Škabrnje, ali i za sve žrtve Domovinskog rata diljem naše domovine.